latinica  ћирилица
07/09/2016 |  18:41 ⇒ 18:42 | Аутор: Б92

Због чега су миленијалци депресивна генерација?

Истраживање Америчке психолошке асоцијације указује на свакодневне навике које су најчешћи узрок анксиозности код миленијалаца.

Према Америчкој психолошкој асоцијацији (АПА), генерација миленијалаца изложена је већој количини стреса са којом се носи теже од претходних генерација.

Резултати истраживања АПА показали су да 30 одсто запослених миленијалаца има симптоме анксиозности и депресије, као и да овај поремећај углавном погађа студенте (61 одсто).

Недостатак сна

Студија спроведена на Универзитету Беркли у Калифорнији показала је да мањак сна доводи до превише размишљања и забринутости. Под овим се такође подразумијева и различито вријеме спавања, као и провођење времена на телефону или рачунару непосредно прије спавања.

Прескакање оброка

Редовни оброци регулишу како и метаболзиам, тако и ниво инсулина и менталну стабилност. Дуго чекање на сљедећи оброк или прескакање доручка може да смањи ниво шећера у крви, што узрокује осјећај сличан анксиозности.

Испијање кафе

Кафа има и своје лоше стране, а то је да често изазива нервозу и раздражљивост, поготово ако је особа помало анксиозна. Кофеин може да изазове и нападе панике код појединих особа.

Сједење

Након дугих анализа, студија БМЦ Јавно здравље показала је да сједење и неактивност утичу на повећање ризика од анксиозности и депресије.

Мобилни телефон

Студија спроведена на Универзитету Бејлор показала је да студенти у просјеку проводе девет сати дневно на телефону. Забава ове врсте повећава ’узбуђење’ централног нервног система што најчешће води анксиозности. Такође, друштвене мреже су на сличан начин повезане са лошим расположењем и депресијом.

Гледање телевизије и филмова

Иако ушушканост на каучу уз ТВ звучи добро за одмарање послије посла, истраживачи не одобравају овај тренд. Наиме, у једној студији учесници су показали већи степен депресије и анксиозности након само два сата гледања телевизије. Такође, резултати студије су показали и то да ће депресивни и анксиозни људи више времена да проведу гледајући ТВ или испред рачунара.