latinica  ћирилица
07/09/2016 |  19:20 | Аутор: Блиц

Директор у Фејсбуку: Гладујем 15 сати дневно и то ми је промијенило живот

Ден Зигмонд, директор аналитике у Фејсбуку, један је од поклоника дијете гладовања, чији сљедбеници не једу у дугим временским периодима - од 14 сати па до чак неколико дана. "Многе моје колеге једу на послу или на брзака. Тешко је контролисати шта једете ових дана. Али једна ствар коју свако од нас може да контролише јесте вријеме", рекао је Зигмонд за Бизнис инсајдер.

Када је радио за младу фирму "Hampton Creek", наишао је на истраживање Салк института за биолошке студије, чији је закључак да је када нешто једете подједнако важно као и шта једете. Мишеви који су јели само током неколико сати дневно, били су мршавији од оних који су јели током цијелог дана.

Зигмонд, који је радио у Мајкрософту, Гуглу и Јутјубу, нешто слично је већ пробао док је живио у будистичком храму на Тајланду неколико година раније. Одлучио је да то уради поново.

"Веома брзо сам почео да једем само током девет сати дневно. Одмах сам се осјетио много боље и смршао више од осам кила за мање од годину дана", каже овај отац и будиста.

Он једе само између девет ујутру и шест поподне и тврди да је најгоре што можете да урадите свом тијелу - да једете у било које вријеме. Тврди и да никада није гладан пред спавање, као и да се не сјећа када је посљедњи пут имао "напад преједања".

Он није једини директор у Силицијумској долини који прибјегава гладовању као начину да себи продужи живот, повећа фокус на послу, као и продуктивност. Клуб биохакера Сан Франциска окупља њему сличне, који сваке сриједе доручкују и тако прекидају гладовање, док дијеле савјете о томе како најбоље извести ову дијету.

Ипак, истраживања о гладовању као начину да побољшате стање организма су опречна. Углавном нису рађена на људима и приматима, већ на воћним мушицама и пацовима. Часопис ""Sajentifik Amerikan" пише да код људи који гладују постоји ризик од напада глади и компензаторног преједања. Једно од посљедњих истраживања на приматима који су гладовали је показало и да се њима животни вијек уопште није продужио.