latinica  ћирилица
12/09/2016 |  15:31 | Аутор: Б92

Да ли је "чиста исхрана" здрава?

Постоји велико несагласје између научних доказа и многих принципа на којима почива дијетална и "чиста" исхрана.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

"Чиста исхрана" је прва асоцијација на здраво тијело и здрав начин живота, које углавном препоручују блогери широм свијета.

Иако се овај термин учестало користи на друштвеним мрежама, до сада није било потпуног усаглашавања о томе шта он заправо подразумијева, као ни великих студија које би истражиле потенцијалне добробити чисте исхране.

Као основни принципи чисте исхране наводе се: елиминисање обрађене хране, смањена употреба соли у храни, поврће, житарице, елиминисање обрађеног шећера и мање конзумирања алкохола.

Такође се препоручује избацивање хране са глутеном, појединих млијечних производа и соје, а убацивање сирове или средње печене/куване хране. А ако желите да будете потпуно "чисти", препоручује се веганска исхрана.

Неки од наведених принципа заиста помажу код губитка килограма и превенција од болести, као што је једење воћа и поврћа, житарица и тако даље. Али многи принципи су сувише ригорозни.

Више пута је доказано да су дијеталне рестрикције у исхрани, као што је избјегавање млијечних производа и глутена, често повезане са појавом анксиозности и депресије.

Многима је тешко да разумију зашто су доктори често против чисте исхране, док са друге стране расте стопа гојазности због конзумирања брзе хране.

Основе чисте исхране на сензационалистички начин промовишу екстремно рестриктиван начин живота и демонизују свакодневну исхрану, утичићи на то да се код људи који нису елиминисали "нечисту храну" створи осјећај срама и неуспјеха.

Постоји значајно истраживање које оповргава многе принципе разних дијета, што не значи да је чиста исхрана лоша. Она побољшава здравље и утиче позитивно на организам, а у студијама се наводи да је лоше само представљање овог начина исхране.