latinica  ћирилица
13/09/2016 |  12:20 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Измјенама закона о саобраћају ригорозне казне за несавјесне возаче (ВИДЕО)

Да ли ће се коначно увести ред на бх путевима? Измјене закона о основама безбједности саобраћаја, које су тренутно у парламентарној процедури и чекају јавну расправу, предвиђају ригорозне казне за бахате возаче.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Уколико се прекорачи брзина за 30 километара од дозвољене, слиједи казна од 400 марака, која у судском поступку може ићи и до 1000 марака. Исте казне предвиђене су и за возаче који буду имали више од 1,5 промила алкохола у крви, или одбију алкотестирање.

Повећање безбједности и културе у саобраћају били су основни мотиви за законске измјене, кажу предлагачи и додају да су поједине одредбе на снази већ 10 година, али да нису на адекватан начин спровођене.

"Посљедице које су се десиле јесу огромне материјалне штете које трпе сви нивои власти у БиХ, рецимо да нас једна студија информише да је отприлике износ штете од негативних посљедица у саобраћају за БиХ већи од 300 милиона марака годишње", рекао је Зоран Андрић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ.

Одлика новог приједлога је пооштрена казнена политика, која је са законом о прекршајима и могућношћу плаћања упола мање казне скоро па и изгубила сврху. Тако је умјесто садашњих 30, предвиђена казна за некоришћење појаса од 100 до 300 марака. Као и за коришћење мобилног телефона у вожњи. Казна од 400 марака, која у судском поступку може достићи и 1000, предвиђена је за оне који буду возили 30 километара већом брзином од дозвољене, или на предњем сједишту превозили дијете млађе од 12 година.

"Новчана казна од 400 марака је била некоме ком се утврди преко два грама по килограму алкохола, ту границу смо спустили на 1,5 и предвидјели мјеру привођења таквих лица до отрежњења, најдуже до 12 сати, јер је то нешто што мора да се деси и у БиХ", додао је Андрић.

Санкције су предвиђене и за стартовање возила уз прекомјерну буку и шкрипу, а за младе возаче поново се враћа забрана управљања возилом од поноћи до пет часова ујутро, осим за оне који су радно ангажовани.

"Друга новина је да млади возач којем буду додјељена четири казнена бода остаје без возачке дозволе и иде поново на полагање возачког испита", рекао је Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

А с обзиром на црну статистику смртно страдалих пјешака, која је изнад свјетског просјека, предвиђене су санкције и за пјешаке.

"Тако да је овај закон предвидио забрану коришћења мобилног телефона кад се пјешак креће коловозом, кад прелази коловоз, забрану коришћења слушалица у оба уха", додао је Радовић.

Све предложено биће предмет јавне расправе почетком октобра, када ће сви релевантни субјекти имати могућност да дају своје коментаре, приједлоге, критике. А затим слиједи разматрање у другом читању у оба дома бх парламента, након чега би требало да буду позната и коначна рјешења.