latinica  ћирилица
13/09/2016 |  15:48 | Аутор: РТС

Дувански дим скраћује животни вијек дјеце

Удисање дуванског дима током дјетињства може довести до дугорочних здравствених проблема и краћег животног вијека, указује се у новом извјештају америчког Удружења за срчана обољења.
Дјеца (Фото: Thinkstock) -
Дјеца (Фото: Thinkstock)

Иако су већ добро познати штетни ефекти излагања дјеце дуванском диму, попут астме и инфекција плућа, многа дјеца и даље су изложена пасивном пушењу код куће и на јавним мјестима, истиче водећа ауторка извјештаја, др Гита Раувер.

Дјеца из мањинских друштвених група и сиромашнијих средина чешће су изложена у односу на другу дјецу.

- Пушење ослобађа од стреса и ствара велику зависност, а то у комбинацији са лаким приступом цигаретама је највјероватнији разлог зашто је још увијек у толикој мјери распрострањено - додаје Рауверова.

Процјењује се да је 24 милиона дјеце и омладине непушача изложено дуванском диму у САД, претежно због родитеља који пуше. То значи да је свако четврто од десеторо дјеце школског узраста и један од три адолесцента пасивни пушач, Рауверова и колеге скрећу пажњу у саопштењу објављеном у часопису Circulation.

У 2012. години, истраживачи су у крви 41 одсто америчке дјеце узраста три до 11 година открили споредни продукт никотина под називом котинин, као и код 34 одсто дјеце узраста од 12 до 19 – упркос сниженој стопи одраслих пушача током посљедњих деценија.

- Родитељи су несвјесни тежине пасивног пушења и могућих ефеката. То може бити повезано са нивоом образовања и приступом здравственој заштити - наводи Рауверова.

Осим срчаних сметњи, изложеност дуванском диму је повезана са другим факторима кардиоваскуларних ризика, укључујући гојазност, високи холестерол и инсулинске резистенције које су везане за дијабетес.