latinica  ћирилица
14/09/2016 |  16:52 | Аутор: СРНА

УКЦ РС: Олакшано присуство порођају

Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске донио је протокол којим је дефинисан поступак присуства природном порођају особи коју одабере породиља.

Из ове установе поручују да породиља од сада има право да тражи да њеном породу присуствује особа коју она изабере.

"Сама процедура присуства порођају је далеко једноставнија и више не укључује санитарни преглед. Трошкови присуства порођају износе као и до сада 20 КМ за покривање трошкова једнократне опреме за улазак у порођајни блок", саопштено је из УКЦ-а Српске.

Протокол ће у форми обавјештења ускоро бити доступан на веб-страници УКЦ /www.кц-бл.com/.

Ради побољшања услова и положаја будућих мајки у породилишту, УКЦ Српске је, између осталог, покренуо многе активности с циљем реконструкције и опремања породилишта Клинике за гинекологију и акушерство.

"Циљ је формирање претпорођајног одјељења и одјељења за присуство особе од повјерења порођају, што ће омогућити пацијентима комфорнији боравак у ишчекивању рођења дјетета", навели су из УКЦ-а Српске.

Први корак у реализацији тог пројекта представља испоручена опрема уз помоћ које ће бити модернизовано Породилиште, а у току су радови чији завршетак се очекује током септембра.

Пројекат реновирања Порођајног блока је од изузетног значаја за здравствени систем Републике Српске јер се на годишњем нивоу у Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС роди више од 3.000 беба.