latinica  ћирилица
15/09/2016 |  14:34 ⇒ 21:32 | Аутор: СРНА

Богданић: Побољшати статус вишеструких давалаца крви

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је Завод за трансфузијску медицину Српске у Бањалуци и поручио да ће радити на томе да се додатно побољша статус вишеструких добровољних давалаца крви.
Богданић - Завод за трансфузијуску медицину Српске - Фото: СРНА
Богданић - Завод за трансфузијуску медицину СрпскеФото: СРНА

Богданић је рекао да крв као лијек нема цијену, због чега су код измјене закона уважили неке примједбе добровољних давалаца.

"Мислим да све те замјерке, које смо данас чули, а тичу се статуса, у наредном периоду треба размотрити јер се већина може ријешити на обострано задовољство. Циљ је да даваоци добију бољи статус као удружење", рекао је Богданић.

Он је рекао да нема сазнања да има потешкоћа са несташицом доза крви у болници у Добоју, те да је стање тамо као и у осталим здравственим установама у Српској.

"У 2015. години је дато преко 32.000 доза крви и било је 265 акција добровољног давања крви. Требамо бити захвални људима који су спремни да дају ту драгоцјену течност која нема замјену у датим приликама", рекао је Богданић.

Директор Завода за трансфузијску медицину Српске Гордана Гузијан је навела је да се у августу радило са смањеним залихама крви, што се поправило у овом мјесецу када су организоване ванредне акције доборовољног давања.

"Тренутно су залихе у свим службама задовољавајуће. Укључиле су се разне организације, активи а крећу и средње школе. Дакле, ситуација ће бити знатно боља", рекла је Гузијанова.

Она је нагласила да Завод не би могао да испуни своју функцију без добровољних давалаца с којима годинама сарађују у циљу лијечења пацијената у болницама Српске.

"Сваки одрастао човјек може дати крв свака три, а жена свака четири мјесеца", поручила је Гузијанова.

Перо Вејновић, који је дао крв 124 пута, рекао је да би волио већу заступљеност добровољних давалаца у медијима, те да се незапосленима који су дали крв преко 100 пута обезбиједи минимално социјално осигурање и бесплатан градски превоз.

Раде Борковић, који је дао крв 124 пута, захвалио је министру што су добровољни даваоци ослобођени партиципације и поручио да је давати крв изузетно здраво.

Завод за трансфузију Српске има службе у 10 градова и општина Српске, које прикупљају, процесирају, тестирају, припремају, чувају, издају и дистрибуишу крв и крвне компоненте за потребе становништва.