latinica  ћирилица
18/09/2016 |  16:05 ⇒ 16:14 | Аутор: Агенције

Јабланица- Свечано отворена прва православна црква

Православна црква свечано је отворена данас у Јабланици, уз присуство многобројних вјерника православне вјероисповијести, локалних званичника и свештенстава из свих крајева бивше Југославије.
Православна црква у Јабланици - Фото: klix.ba
Православна црква у ЈабланициФото: klix.ba

Епископ захумско-херцеговачки Григорије исказао је велику захвалност због изградње овога храма.

- Данас је био заиста један лијеп догађај, у којем смо сви заједно учествовали, прије свега људи који су изградили ову цркву и они који су им помагали, а помогли су им сви, општина Јабланица, кантон, те представници свих вјерских заједница. Сретни смо због свега тога у овим тешким временима када људи јако слабо разумију једни друге, права је радост срести овакве људе који гледају један у другом човјека -рекао је епископ Григорије.

Парох коњички Милан Бужанин истакао је да је немјерљив значај овог храма, јер је то прва православна црква у познатијој историји саграђена у Јабланици.

- Данас се окупила велика група добрих и племенитих људи, међу којима су и они који су помагали изградњу овога храма. Велико је задовољство видјети ову цркву на овоме мјесту, који су изградили сви становници Јабланице заједно. Значај овога објекта је немјерљив, јер је ово прва црква изграђена у Јабланици у познатијој историји. До сада смо на подручју општине Јабланица имали само једну капелицу у мјесту Острожац, али од сада имамо саборну цркву у Јабланици, гдје ћемо једном мјесечно служити богослужења за православне становнике у Јабланици - навео је Бужанин.