latinica  ћирилица
18/09/2016 |  18:06 ⇒ 18:06 | Аутор: Агенције

Отровни дијелови намирница које не смијете да једете

Јести поврће од коријена до врха је одличан начин да се смањи отпад. Међутим, треба знати да неке намирнице није пожељно конзумирати на такав начин.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

1. Кромпирови изданци

Кромпир потиче из исте породице као и отровно велебиље, па не чуди што неки дијелови ове биљке нису јестиви. Токсична материја соланин највише се налази у изданцима и стабљикама кромпира због чега ове дијелове увијек треба одстранити прије термичке обраде кромпира.

2. Листови парадајза

Европљани су страховали од парадајза стотинама година, а почели су да једу ову намирницу тек у 18. вијеку. Један од разлога скрива се у лишћу који садржи токсичне материје соланин и томатин који могу да изазову проблеме са желуцем ако се конзумирају. У већим количинама лишће парадајза може да има фаталне посљедице на појединца.

3. Коштице јабуке

Коштице јабуке садрже мале количине амигдалина који се у контакту с пробавним ензимима претвара у цијанид. Јак омотач коштица јабука спречава да се отров испусти у организам, али зато је изузетно важно не гристи коштице јабуке прије гутања. Од коштица једне јабуке неће вам бити ништа, проблем су велике количине, али ако сте у дилеми, увијек је боље испљунити ове дијелове јабуке. Ионако немају добар укус.

4. Лишће и цвијеће патлиџана

Патлиџан је још једна врста поврћа код које треба бити пажљив када се конзумира. Лишће и цвијеће овог укусног плода садржи соланин, који је отрован, па их никад не треба јести.