latinica  ћирилица
19/09/2016 |  15:58 ⇒ 20:56 | Аутор: Б92

Интернет: Узрок и посљедица менталних болести код студената

Нова студија спроведена на Универзитету у Онтарију открила је повезаност између прекомјерног коришћења интернета и менталних болести код студената.
Илустрација (Thinkstock.com) - Фото: B92
Илустрација (Thinkstock.com)Фото: B92

Истражитељи у Канади кажу да њихова открића могу да утичу на то како ће психијатри приступати људима који значајан дио времена проводе на интернету.

У студију је било укључено 254 студената прве године са Универзитета у Онтарију. Истраживачи су користили тест Интернет зависности (ИАТ), основан 1998. године, као и своје скале које су базиране на новијим критеријумима.

“Коришћење интернета се радикално промијенило у посљедњих 18 година, тако што сада више људи ради онлајн, медији га све више користе, људи су активни на друштвеним мрежама и тако даље. Били смо забринути да ИАТ упитник можда не обухвата проблематично модерно коришћење интернета, као и да показује лажно позитивне резултате о људима који једноставно само користе интернет, прије него да се сувише ослањају на њега“, каже покретач студије доктор Мајкл Ван Америнген. Он је професор психијатрије и бихевиоралне неурологије на поменутом Универзитету.

Са новом техником, 33 студената је испунило критеријуме за зависност од интернета, а 107 за проблематично коришћење интернета.

Доктор Америнген и његов тим оцијенили су и ментално здравље студената, укључујући знаке импулсивности, депресије, анксиозности и стреса.

Већини зависника од интернета било је тешко да контролишу коришћење сајтова са видео снимцима, друштвених мрежа и апликација за размјену порука путем интернета, показало је истраживање.

Такође, они су имали више проблема са организацијом дневних активности и већу стопу депресије, анксиозности, импулсивности и непажње. Планирање и организација времена им такође нису ишли од руке.

“Прекомјерна употреба интернета је недовољно проучаван феномен који може да маскира благе или тешке психичке поремећаје. Прекомјерна употреба може бити чвртсо повезана за компулсивним понашањем“, каже доктор Јан Бујтелар, професор психијатрије на Медицинском факултету у Холандији.

Нова студија је само открила повезаност између коришћења интернета и менталног здравља. Доктор Америнген каже да је потребна већа студија која би показала да прекомјерно коришћење интернета узрокује појаву менталних проблема или је можда само показатељ да постоје.