latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:08 | Аутор: СРНА

Министарство за екологију: Узнемиравање јавности паушалним оцјенама

Најновија циркуска представа у извођењу Центра за животну средину поводом пуштања у рад Термоелектране "Станари" имала је за циљ да паушалним, псеудонаучним оцјенама узнемире јавност и, по ко зна који пут, омаловаже напоре Републике Српске да створи боље животне услове својим грађанима, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.
Станари - Фото: РТРС
СтанариФото: РТРС

Из овог министарства истичу да "ови стручњаци опште праксе" покушавају, срећом без успјеха, да се наметну као експерти за здравство, одрживи развој, екологију, климатске промјене, па чак се "разумију" и колико би радника требало да ради у рудницима и термолектранама.

"Сва њихова наводна стручност када је ријеч о Термоелектрани `Станари`, пала је у воду потврдом Секретаријата Енергетске заједнице да су Еколошком дозволом која је издата за ову термоелектрану прописане граничне вриједности емисија у складу са Директивом 2010/75/ЕУ о индустријским емисијама, које су строже од граничних вриједности емисија прописаних Директивом 2001/80/ЕЗ о емисијама из великих ложишта, које су, према мишљењу Секретаријата Енергетске заједнице, требале бити примијењене за Термоелектрану `Станари`", наводе из ресорног министарства.

У Министарству наглашавају да Центар за животну средину оспорава студије утицаја на животну средину тврдећи да су "наручене и плаћене од стране оних којима је примарни интерес зарада".

"За разлику од њихових `стручњака`, чија имена најчешће не објављују, као ни средства којим њихова истраживања финансирају, иза Студија утицаја на животну средину за Термоелектрану `Станари`, осим домаћих лиценцираних кућа, стоје реномиране компаније `Мот Мекдоналд` из Енглеске и фирма `Даполониа` из Италије које посједују све лиценце и сертификате ЕУ и које су урадиле небројено сличне студије у чланицама ЕУ", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ради истинитог и објективног информисања јавности треба поновити да су на захтјев ЕФТ Групе, која је инвеститор овог електроенергетског постројења, прописани и испоштовани строжи услови за заштиту ваздуха, а то доказују и мјерења која су извршена током пробног рада Термоелектране "Станари".

"Мјерења емисија из димњака Термоелектране "Станари" у јулу су извршили Јавна научноистраживачка установа `Институт за заштиту и екологију Републике Српске`, као овлаштена институција, и `ЕКОНЕРГ` - Институт за енергетику и заштиту животне средине Загреб, као акредитована лабораторија у складу са стандардом ИСО 17025 од стране Хрватке акредитационе агенције", навели су у ресорном министарству Српске.

Према њиховим наводима, резултати показују да су измјерене вриједности далеко испод граничних вриједности прописаних еколошком дозволом, а самим тим и у складу са Директивом о индустријским емисијама која и није обавезујућа за Термоелектрану `Станари`.

"Влада Републике Српске је срећна што ће у Руднику и термоелектрани бити посла за 900 радника, што је инвеститор примијенио технологију која је јединствена у ширем окружењу и која гарантује да ће утицаји на животну средину бити минимални", речено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Из овог министарства додају да је знатан број мјера за ублажавање утицаја директно уграђен у технологију која се користи у електрани.

Инсталација и употреба горионика са ниским садржајем азотног оксида ће осигурати да емисија азотног оксида буде у складу са директивом ЕУ, а да ће скупљање прашине из димних гасова бити вршено савременим фабричким филтером чија је ефикасност 99,99 одсто.

У Термоелектрани ће се користити суви систем хлађења, што је први такав случај у региону, чиме се избјегава испуштање загријане воде у локалне водотокове, док ће испуштање димних гасова унутар ваздушног торња минимизирати концентрацију загађивача ваздуха.

Све преостале загађујуће материје као што су пепео, продукти одсумпоравања, отпадне воде из Термоелектране "Станари" мијешају се и одлажу у посебно припремљеним дијеловима рудника "Станари", односно у једину регионалну санитарну депонију за пепео.

"Сматрамо да је цијела кампања против пуштања у рад Термоелектране `Станари` инспирисана дјеловањем Центра за животну средину који константно неистинама, непотпуним информацијама или дезинформацијама обмањује јавност", истичу из Министарства за простоно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

У Министарству додају да крајње морбидни "малопродајни фискални рачун за смрт" који је Центар за животну средину у циркуској представи "уручио" предсједнику Владе Републике Српске је врхунац лицемјерја и крајње непримјерен покушај узнемиравања јавности.

"Центар за животну средину, очигледно, оваквим представама мора оправдати средства која добијају из непознатих извора. Сад су се окомили на постројења која користе фосилна горива, преферирајући кориштење обновљивих извора енергије, а сваки покушај изградње хидроенергетских објеката, такође, испрате неком циркуском представом", наводе из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и додају да све инцијативе које је Центар за животну средину покренуо пред међународним институцијама, а против инвестиција у Републици Српској - једноставно су пале у воду.