latinica  ћирилица
20/09/2016 |  11:21 | Аутор: БЕТА

Људски скелет стар 2.000 година нађен у водама Грчке

Дијелови људског скелета старог 2.000 година нађени су на мејсту потонућа римског брода у водама грчког острва Антикитира, а научници се надају да ће моћи да издвоје узорак ДНК, пише данас британски научни часопис "Нејчер" (Nature).
Рониоци у грчким водама пронашли скелет стар 2.000 година (Фото: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO) -
Рониоци у грчким водама пронашли скелет стар 2.000 година (Фото: Brett Seymour, EUA/WHOI/ARGO)

На том мјесту је 1900. године нађен мистериозни, компликовани "Механизам са Антикитире", најстарији "компјутер за израчунавање астрономских позиција". Мјесто потонућа трговачког брода који датира из 1. вијека прије нове ере, натовареног умјетничким дјелима и свакодневним предметима, претражено је више пута, а нова истраживања су у току.

Добро очуване људске кости нађене су 31. августа дијелови лобање, три зуба, двије кости руке, неколико ребара и двије бутне кости, за које се претпоставља да су припадале истој особи.

Скелет су нашли подводни археолози Океанографског института Вудс Хоул у америчкој савезној држави Масачусетс, а резултати првих анализа показали су да су то кости младог мушкарца.

Специјалисти за ДНК анализу покушаће да из костију издвоје узорак ДНК, на основу којег би могли да дођу до података о поријеклу мушкарца, али чекају одобрење грчких власти да почну са анализама.

Уколико издвајање ДНК буде могуће, то ће бити први случај узимања ДНК узорка од жртве бродолома из античког периода, пошто су њихова тијела обично на великим дубинама, гдје их поједу рибе.

Кости на мјесту бродолома нађене су на том мјесту и 1970-тих година, али тада није било технологије за ДНК анализу каква постоји сада.