latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:23 ⇒ 20:09 | Аутор: Б92

Да ли треба јести послије тренинга?

Људи често игноришу савјете стручњака, због чега на крају саботирају сами себе и своје зацртане циљеве добре форме.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

У жељи да што прије доведу своју линију у ред многи се одричу и свог здравља, али и самих резултата, иако баш њима теже. Мислите ли да је правилно прескочити оброк након тренинга тако да комадом меса или тјестенине не уништите напор који сте уложили у интензиван тренинг?

Нисте у праву. Баш је то вријеме када би се требало почастити добрим оброком, пуним протеина, како бисте надокнадили потрошену енергију и угљене хидрате који такође помажу у поправљању могућих штета које сте нанијели својим мишићима. Пола сата након вјежбања обавезно поједите конкретан оброк.

"Јасно нам је. Желите да постигнете резултате у што краћем року. Јасно нам је да често немате ни много времена, јер сте једва успјели да одвојите пола сата у дану за тренинг, али једно је ако ћете прескочити протеинску плочицу или брзински међуоброк, а сасвим друго ако ће вам прећи у навику прескакање важног конкретног оброка. Желите ли резултате? Онда немојте сами себе саботирати", објаснила је за магазин "Селф" Џенифер Бек, специјалиста за спортску медицину наводећи како већина људи игнорише основне потребе организма усљед напора којима се излажу.

И дијета је напор, али вјежбати без енергије, трошити више калорија него што је организам добио кроз храну једнако је штетно као и вјежба без загријавања, али и истезања на крају сваког тренинга. Људи игноришу савјете стручњака и због тога чешће пате од спортских повреда - због вјежбе, али и исхране.

Након вјежбе тијело је изгубило одређену количину електролита и минерала које се могу и морају надокнадити храном. Зависи наравно и од врсте тренинга, јер ако сте се бавили лаганијим вјежбама са не претјерано много знојења, организам ће тражити мање и добити мање него да сте одрадили један крвнички тренинг и успут поквасили сваки комад одјеће који сте имали на себи.

У сваком случају, важно је надокнадити и калцијум и изгубљене соли и калијум, а ако сте изгубили и поприличну количину енергије, тада свакако морате да надокнадите и и њу. Путем хране - наравно.

Јер посљедице могу бити од блажих - у шта би се сврстало сопствено саботирање својих циљева (за изградњу мишића није довољно само пумпање) па све до озбиљних здравствених потешкоћа - од несвјестице до срчане аритмије.

Не смије се наравно занемарити ни вода - она је једина и најважнија за опоравак организма након дуготрајног знојења и губитка потребне количине електролита и минерала.

Воду би зато требало пити одмах након тренинга, а када вам се бура у организму стиша, око пола сата након тренинга, дохватите се оброка којим нећете нахранити своје масне наслаге већ супротно - ваш уморан организам који након толиког напора вапи за храном.