latinica  ћирилица
25/09/2016 |  12:16 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Званичници Српске изјаснили се на референдуму (ВИДЕО)

Грађанску дужност изјашњавања на референдуму обавили су данас и функционери републичких и заједничких институција, и предсједници политичких партија у Српској. Сви су једногласни - данашњи дан представља празник демократије. Поручују да је Српска показала стабилност, снагу и демократски капацитет.
Милорад Додик гласао на Референдуму - Фото: РТРС
Милорад Додик гласао на РеферендумуФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик, који је на референдум изашао јутрос у Лакташима, истакао је да је данашњи дан важан и свечарски за Српску и позваао све грађане да до краја дана изађу на референдум.

Додик је изразио задовољство чињеницом да ће народ у Српској искористити своје право да се опредијели о референдумском питању, те чињеницом да се све одржава у стабилној и мирној атмосфери.

Позив да изађу на референдум, након што се изјаснила у Бањалуци, грађанима је упутила и предсједница Владе Жељка Цвијановић.

Она је додала да је задовољна чињеницом да је Република Српска успјела да ораганизује овај референдум и покаже способност, чак и када има и када је суочена са бројним опструкцијама, те да се процес спроводи како треба.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, изјавио је новинарима након изласка на референдум у Бањалуци да је непотребно створена атмосфера или - "или" и да се нада да ће вечерас све кренути нормалним током.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је данас очекивање да ће након референдума тензије у БиХ пасти, да ће беспотребна реторика која је била присутна ових дана бити смањена.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић на референдуму (Фото РТРС)

"Ово је један демократски чин којег грађани Српске данас упражњавају. Мислим да је овај процес који се одвија у БиХ превише заокупирао пажњу и политичара и грађана. Имамо доста важних проблема на које треба да се концентришемо", рекао је Чубриловић новинарима након изјашњавања о референдумском питању.

Он не сматра да ће одржавање референдума угрозити односе на нивоу БиХ, већ је то само лекција онима који с времена на вријеме избаце ракету, а не знају гдје ће завршити, а и порука да те ракете више не избацују.

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је данас у Приједору поводом изласка на референдум о Дану Републике да је ово изузетан дан за демократију у Републици Српској.

"Овим даном демократија је побиједила насиље, демократија је побиједила притиске и демократија је добила грађанско право у Републици Српској да се на тај начин расправља о многим стварима", изјавио је Павић након што је гласао на бирачком мјесту у центру града.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас у Лончарима да је референдум о Дану Републике Српске израз слободе и нових достигнућа у демократском развоју и зрелости Српске.

Предсједник странке Напредна Српска Адам Шукало изјаснио се на референдуму о Дану Републике у Градишци и поручио да Дан Републике мора остати 9. јануар и да Народна скупштина Српске и остале републичке институције морају спровести вољу народа изражену референдумским изјашњавањем.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао је да је ово један од ријетких реферндума гдје не постоји ништа против. "На овом референдуму ми се не изјашњавамо против било кога, било које групе, народа, ентитета, ово је реферндум о празнику", каже Стевандић.

Предсједник СДС-а, Младен Босић, који је гласао у општини Доњи Жабар, оцијенио је лошим што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласају као остали грађани РС.

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је, након изјашњавања на референдуму о Дану Републике у РС, да је Република Српска историјска чињеница коју нико не може промијенити.

"Очекујем да ће отићи снажна порука према многим другим политичким међународним факторима да се не користе тужбе, апелације по питањима која су тако суштинска за српски и остале народе", истакао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

 Игор Радојичић, посланик у НСРС, истиче да 9. јануар није нешто чиме се може трговати и о чему се може дебатовати те да је то неспорно дан када је проглашена РС и што ће се и даље обиљежавати.