latinica  ћирилица
25/09/2016 |  13:53 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Свјетски медији о референдуму у Српској (ВИДЕО)

Референдуму у Српској у свјетским медијима посвећено је мање пажње, углавном стижу осуде из појединих западних медија.
Гласање на референдуму - Фото: AP
Гласање на референдумуФото: AP

Према њиховом писању у Републици Српској ипак ће бити одржан референдум, пркосећи Уставном суду БиХ и западном притиску да откаже референдум, који, како наводе, подстиче етничке тензије у БиХ. 

О референдуму о дану РС, Би-Би-Си наводи да референдум у Српској може да изгледа као "много буке ни око чега". То је, навое, на први поглед, само плебисцит о датуму државног празника, али чак и прије него што је одржан, гласање за референдум повећало је тензије у БиХ и дало прилику Русији да се умијеша.

Ројтерс наводи да ће се Република Српска данас супротставити највишим правосудним институцијама у БиХ. Подсјећа се да је Уставни суд у Сарајеву у два наврата одлучио да забрани одржавање референдума о Дану Републике, зато што се тај датум поклапа са православним хришћаним празником.

О тензијама поводом референдума пише и Вашингтон пост, који наводи да се одржавање референдума претворило у политичку борба између Запада и Русије двије деценије након завршетка рата на Балкану и да потпирује етничке тензије и страх од нових сукоба.

Њујорк тајмс пише да Срби у БиХ гласају на референдуму упркос забрани Уставног суда у земљи, ризикујући западне санкције против њихове аутономне регије и кривичне пријаве против својих лидера.

Дојче веле напомиње да су односи и Русије и БиХ до сада били без проблема и у политичком и у економском смислу.

Русија се, додају, није прикључила осталим земљама унутар Савјета за провођење мира када је ријеч о осуди референдума.

Срби у БиХ гласају на референдуму без обзира на одлуку Врховног суда да датум дискриминише Бошњаке и Хрвате у Босни и Херцеговини, пише Ал Џазира. Наводи да је ријеч о првом референдуму од 1992. године, када се БиХ одвојила од тадашње Југославије, што је довело до сукоба у којем је погинуло 100.000 људи.

Индепендент пише да Срби у БиХ имају подршку Русије, али да су западни званичници упозорили да би могли да размотре заустављање пројеката у мини-држави или наметну забрану путовања лидерима и замрзавање њихове имовине.

Многи вјерују да је посјета предсједника Српске Милорада Додика Русији управо на трагу референдума у Републици Српској, и да је тај састанак раније договорен.