latinica  ћирилица
27/09/2016 |  09:52 ⇒ 14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајван: У налету "Мегија" повријеђене 32 особе

Више од 30 људи повријеђено је у налету тајфуна "Меги", који је погодио Тајван праћен снажним вјетровима и кишом, обарајући дрвеће.
Тајфун на Тајланду (фото: Twitter @STcom) -
Тајфун на Тајланду (фото: Twitter @STcom)

Већина јавних установа и школа је затворено, а саобраћање брзог воза, који спаја југ и сјевер, суспендовано је усљед удара тајфуна, уз вјетар који дува брзином већом од 160 километара на час. Тајфун је дошао из правца Пацифика, а погодио је источну обалу Тајвана.

Најмање 32 особе су повријеђене, а више од 5.300 је евакуисано, саопштио је владин Центар за ванредне ситуације. Више од 950.000 домаћинстава нема струју.

Финансијска тржишта Тајвана су, такође, затворена због олује.

Саобраћање аутобуса и подземне жељезнице је у прекиду у Тајпеју, пријестоници Тајвана, док је стотине међународних летова отказано.

Очекује се да ће олуја прећи Тајван, а затим погодити Тајвански мореуз и продужити у правцу Кине, гдје ће погодити јужну провинцију Фуџијан.

Кинеско Министарство за цивилна питања наложило је властима подручја источне и јужне Кине да се припреме за надолазећу олују.

Тајфун "Меранти" овог мјесеца однио је животе 28 људи у Кини и на Тајвану, а више од милион кућа није имало струју.

У овом региону тајфуни су уобичајени у ово доба године. Они прикупљају снагу прелазећи преко топлих вода Пацифика праћени снажним вјетровима и кишом.