latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Исламизам у ЕУ - расте опасност од тероризма

Министарство одбране Аустрије упозорава да западни Балкан представља подручје за регрутацију и логистичке базе за џихадисте у Европи.

У извјештају о "актуелном безбједносном стању" од 14. септембра, аналитичари Министарства одбране приказују забрињавајућу слику, посебно када је ријеч о стању у Босни и Херцеговини.

"Проблем исламизма на западном Балкану рефлектује се, на основу умрежености преко дијаспоре, на простор ЕУ", указује Министарство.

Док је на Косову усљед хапшења салафистичких вођа забиљежено смањење активности, у Босни и Херцеговини расте опасност од терористичких напада, додаје се у извјештају који је објавио бечки дневник "Хојте".

Особе из исламистичког спектра, према Министарству, оснивау прије свега у Босни исламистичке центре и мјеста.

Са растућим притиском на Исламску државу у Сирији и Ираку расте и вјероватноћа од терористичких напада од стране симпатизера те терористичке организације како на западном Балкану тако и у цијелој ЕУ, упозоравају аналитичари Министарства одбране Аустрије, који се у међународним круговима посебно цјене.

Иначе Аустрије је на западном Балкану присутна се скоро 800 војника - 325 у мисији ЕУФОР у Босни и Херцеговини и 465 у мисији Кфор на Косову.