latinica  ћирилица
27/09/2016 |  10:47 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Станари у систему трезорског пословања од 1. јануара (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија данас је, у име Владе Републике Српске, са начелником општине Станари Душаном Панићем потписао Споразум о увођењу локалног трезора у Трезор Републике Српске, који са примјеном почиње од 1. јануара 2017. године.
Тегелтија и Панић - Фото: СРНА
Тегелтија и ПанићФото: СРНА

"Предвиђено је да од 1. јануара 2017. године општина Станари буде дио трезорског система, да има јаснији и транспарентнији систем плаћања, да може једноставније и боље да контролише све своје буџетске кориснике, а Влади Републике Српске омогућиће бржу и бољу размјену података", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је честитао начелнику општине Душану Панићу што су у врло кратком року од годину дана успјели увести трезорски систем пословања, за шта је неким општинама требало и више од десет година.

Министар Тегелтија оцјењује да ефекте трезорског система пословања треба да осјете грађани и корисници буџета.

Начелник општине Станари Душан Панић каже да је општина у кратком периоду успјела да испуни законске предуслове за увођење трезорског пословања, те да се приводи крају обука запослених и техничке радње како би овај систем почео са радом од наредне године.

Панић је за постигнуте резултате захвалио на указаној подршци институција Владе Републике Српске.

Увођење система трезорског пословања једна је од реформских активности из Акционог плана Стратегије реформе јавне управе, који подразумијева увођење функције трезора у цијелој јавној управи, с циљем унапређења у области управљања јавним средствима Републике Српске.

Министарство финансија је до сада успјешно спровело систем трезорског пословања општина и градова у седам градова и 56 општина.

Након потписивања Споразума, општина Станари пословаће путем трезорског система Републике Српске од 1. јануара 2017. године.

РТРС и СРНА