latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:13 | Аутор: СРНА

Ревизорско мишљење с резервом за општину Петрово

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске након ревизије консолидованих финансијских извјештаја општине Петрово од 1. јануара до 31. децембра 2015. године дала је овој локалној заједници "мишљење с резервом".
Петрово - Фото: Screenshot/YouTube
ПетровоФото: Screenshot/YouTube

Ревизори наводе да општина Петрово током 2015, а и ранијих година, није у потпуности примјењивала Правилник о рачуноводству, рачуноводственим политикама и рачуноводственим процјенама за буџетске кориснике у Републици Српској због чега су нереално исказана стања у оквиру појединих позиција нефинансијске имовине у сталним средствима.

У извјештају се прецизира да је општина по основу пренесених обавеза из 2014. године исплатила из средстава 2015. године најмање 126.173 КМ које није планирала и исказала као издатке за отплату неизмирених обавеза из ранијих година, због чега извршење буџета за 2015. годину није презентовано на фер и објективан начин.

Ревизори су утврдили да Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста општинске управе општине Петрово није усклађен са Уредбом о категоријама, звањима и условима за обављање послова службеника у јединицама локалне самоуправе и да је за обављање привремених и повремених послова ангажовала истог извршиоца на период дужи од 60 дана у току једне календарске године, што није у складу са Законом о раду.

Наводи се да начелник општине Петрово Озрен Петковић није поштовао Закон о јавним набавкама приликом доношења одлуке о покретању поступка за изградњу моста у Карановцу у вриједности од 79.187 КМ са ПДВ-ом, што је за 9.187 КМ више од планом предвиђених набавки.

Скупштина општине је накнадно донијела одлуку за изградњу моста у износу од 90.000 КМ, док раније донесена одлука није стављена ван снаге, због чега су цијене свих прихватљивих понуда знатно веће од обезбијеђених средстава.

Равизори наводе да није проведен преговарачки поступак за додатне радове на изградњи моста за које је потписан Анекс уговора са "Симпро градња" Добој вриједности 6.818 КМ са ПДВ-ом и указују на пропуст комисије за набавке која није констатовала неправилности које се односе на садржај понуде.

Са добављачем угља, са којим је општина закључила уговор о набавци за сезону гријања 2015/2016 године који је испоручивао угаљ лошијег квалитета од уговореног споразумно је раскинут уговор, али је у и 2016. години уговор о набавци угља поново закључен са истим добављачем који се појавио као најповољни понуђач.