latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:16 | Аутор: СРНА

Адвокат: Суд БиХ избјегава да достави документацију Београду у случају Ђукић

Виши суд у Београду сутра ће одржати рочиште на којем ће одлучивати о признавању пресуде из Сарајева генералу Војске Републике Српске Новаку Ђукићу, али је јасно да Суд БиХ отворено избјегава да достави документацију о том суђењу, рекао је Ђукићев адвокат Милорад Константиновић.
Генерал Новак Ђукић - Фото: Novosti.rs
Генерал Новак ЂукићФото: Novosti.rs

Константиновић је истакао да не види шта је разлог да се крије документација и скрива начин на који је суђено генералу Ђукићу, на основу које Виши суд у Београду треба да утврди да ли је Ђукић имао праведно суђење за случај "Тузланска капија", у којем је осуђен на 20 година затвора.

Он је подсјетио да је на захтјев одбране суд у Београду затражио већи број документације од Суда БиХ да би се утврдило да ли је суђење Ђукићу пред тим судом било правично или није, јер је то елементарни услов да се пресуда Ђукићу призна у Србији.

"Од свега што је тражено, а тражено је више десетина докумената, ако не и више од 100, стигла су само два документа и то само оптужница и вештачење Берка Зечевића. На основу тих докумената није могуће утврдити био шта везано за правичност поступка против Новака Ђукића", рекао је Константиновић.

Он је подсјетио да је одбрана на првом мјесту тражила доказе које је Тужилаштво БиХ приложило суду, како би се утврдило да ли је ту било манипулација и да ли је вјештак манипулисао тим доказима и чињеницама приликом израде свог вјештачења.

Међутим, навео је адвокат, стигао је одговор да Суд БиХ нема доказе које је Тужилаштво доставило, те да би се то морало тражити од Тужилаштва, те нагласио да је то потпуни апсурд, јер да није било тих тужилачких доказа, онда не би било ни судског поступка.

Константиновић каже да је одбрана тражила и све записнике да би доказала да је Ђукић у више наврата тражио да му се омогући употреба лаптопа јер му је сва доказна грађа достављана на дисковима, додавши да њему у притворској јединици није дозвољена употреба лаптопа, тако да уопште није могао да види доказе са којима се суочава, нити да припреми одбрану на адекватан начин.

Када је ријеч о страном судији Патрисији Вален, Константиновић је навео да, према ономе што пише у њеној биографији, она није испуњавала услове да уопште буде судија у Суду БиХ, који суди за ратне злочине.

Он је подсјетио је да је, према законима саме БиХ, неопходно да особа која се поставља на ту функцију има најмање осам година искуства у кривичним предметима и то сложеним, као суђења за ратне злочине и слично.

"А госпођа је пензионисана као судија породичног суда у Америци 2007. године, па није јасно како је она уопште испуњавала услове да се квалификује за ту позицију", рекао је Константиновић.

Он је додао да му је Ђукић пренио да докази Тужилаштва и уопште докази у поступку нису достављани и на енглеском језику, тако да је нејасно на основу чега је страни судија уопште могла да учествује у раду и доноси било какву одлуку.

"Одбрана је тражила да се сва документација достави и на српски, односно бошњачком језику и на енглеском, да се утврди да ли је судија Вален имала могућност уопште да на потпун начин учествује у поступку", рекао је Константиновић.

Он није могао да каже шта ће се сутра дешавати на рочишту, додајући да му је нејасно и због чега је заказано ово суђење и да ли се очекује од Новака Ђукића да се изјасни на два документа, која су потпуно небитна у цијелој причи.

Константиновић каже не зна да ли ће се Ђукић појавити сутра на рочишту и да то зависи од његовог здравственог стања.

Рочиште је заказано за 13.00 часова у Специјалном суду у Београду.

Министарство правде БиХ тражи да суд у Београду призна пресуду из Сарајева, којом је генерал Ђукић осуђен на 20 година затвора за наводно почињен ратни злочин у Тузли и да ту казну издржава у Србији, гдје се тренутно налази.

Вјештаци из иностранства утврдили су да људи на "Тузланској капији" током рата у БиХ нису погинули од граната испаљених са српских положаја, како тбрди вјештак Берко Зечевић.