latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:20 ⇒ 11:23 | Аутор: РТРС

Лагано трчање добро за све

Фитнес тренери су се коначно усагласили и поручили свима који свакодневно трче: Трчите различитим темпом!
Свјеж ваздух  (Фото: ufitnesss.blogspot.com) -
Свјеж ваздух (Фото: ufitnesss.blogspot.com)

Одавно је познато да се промјенама ритма и темпа трчања мишићи "пале" јаче и зато је пожељно током сваког тренинга комбиновати све - од шетње до спринта. Али питање је да ли је то најздравији избор? Посебно за особе које су у годинама или нису претјерано активне. Наиме, трчање зна узроковати бројне незгодне повреде, јер нисмо знали трчати довољно споро. Не довољно јако, већ довољно споро!?

Под спорим се подразумијева трчање током којег можете нормално разговарати са другом особом која трчи са вама, а да се  претјерано не уморите или задишете. Све брже од тога више није споро.

Ако на тренутак помислите да сте најспорији тркач на стази, али и даље једва хватате ваздух - знајте да и даље не трчите довољно споро.

Свако трчање треба започети споро. Тијелу је потребно вријеме да се загрије, па је пожељно споро кренути и тим темпом  трчати 10-15 минута. То значи да би у том интервалу требало да можете да трчите и разговарате, а ако желите да појачате  темпо, слободно "додајте гас". Али зато свако трчање опет завршите споро - да вам се тијело постепено врати у нормалу.

Ако трчите сваки дан - дефинитивно успорите. Наиме, ако вам је то свакодневна навика и при том дајете свој максимум, пуно ћете се брже "истрошити" - не килограме, не мишиће, већ себе и своје здравље. Зато би најбоље било да два дана седмично дајте на стази свој максимум - или спринт или дуго трчање, а све остало одрадите споро. У постоцима - од 75 до 80 одсто вашег седмичног тркачког искуства треба да буде - споро.

Предности спорог трчања су вишеструке:

Мишићи раде знтано више него код обичне шетње.

Лигаменти, зглобови и кости имају много више времена да се боље прилагоде вашем ритму живота и тако постају отпорнији на евентуалне повреде.

Кондиција расте истовремено са вашом снагом, али на умјеренији начин.

Уз трчање је много једноставније комбиновати и неки други, циљани тренинг.

Повећава се количина и величина митохондрија, а тиме и побољшава кориштење кисеоника и залихе гликогена.

Колико дуго трчати споро

Ако трчите умјереном брзином (спорије) на краће стазе - мање од 45 минута дневно - тада ће вам трчање омогућити очување линије на један оптималан, нормалан начин.

Ако трчите на средње стазе - од 45 до 90 минута дневно тада већ можете говорити о развоју мишића, али на мање експлозиван и стресан начин од тркача на дуге и брзе стазе.

А ако ћете сваки дан трчати спорим темпом дуже од 90 минута, тада већ имате изгледа за маратонске стазе и ваше тијело ће научити како да што боље створи резерве енергије без већег умарања.

У сваком случају, спорији темпо трчања годи вашем здрављу, линији, снази и кондицији, те смањује ризик од повреда.