latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:38 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Прњавор: Посао за ученике Средње мјешовите школе (ВИДЕО)

Министарство просвјете настоји да у контакту с послодавцима омогући да се направе програми који ће ученицима омогућити да послије средње школе нађу посао. Примјер је фабрика намјештаја из Прњавора.
Малешевић у посјети фабрици намјештаја "Стандард" у Прњавору - Фото: СРНА
Малешевић у посјети фабрици намјештаја "Стандард" у ПрњаворуФото: СРНА

Десет ученика који су завршили Средњу мјешовиту школу у овој општини добило је посао у фабрици намјештаја "Стандард".

Технички директор "Стандарда" Огњен Јевђенић рекао је да је предузеће примило 10 нових ученика који су завршили Средњу мјешовиту школу у Прњавору.

- Ријеч је о техничарима дрвопрераде и они су већ у сталном радном односу - рекао је Јевђенић.

Власник "Стандарда" Един Дацић истакао је да је одлична сарадња овог предузећа са Министарством просвјете и културе Српске.

- Срећни смо да већ имамо позитивно искуство са дуалним образовањем у Прњавору. Два разреда ученика за нас потребног кадра су већ изашла из школских клупа, а ево неке од њих смо и запослили и сигурно ћемо тако наставити и у будућности - рекао је Дацић.

У Министарству просвјете кажу да је интерес свих образовати кадар потребан тржишту рада, а не за евиденцију незапослених.

- Средња стручна школа у Прњавору мора знати да препозна која су занимања потребна, а то ће моћи ако имају чвршћу сарадњу са руководством предузећа које ће им кроз свој развојни план рећи у ком правцу ће се развијати - истакао је ресорни министар Дане Малешевић.

Фабрика намјештаја "Стандард" тренутно запошљава 370 радника, а вриједност годишње производње је око 15 милиона евра.