latinica  ћирилица
27/09/2016 |  11:50 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Михајловић: Недопустиво да кадрови СДП-а БиХ попуне Клуб Срба

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Славиша Михајловић упозорио је данас да би Клуб Срба у овом дому могао да буде попуњен члановима СДП-а БиХ, што би додатно угрозило позицију српског народа у ФБиХ.

Михајловић је рекао да неколико мјесеци о попуни Клуба Срба, који сада има 13 од 17 делегата, разговарају представници Колегијума Дома народа Парламента ФБиХ, ОХР-а и предсједник Клуба Срба Славиша Шућур.

"Проблем за легитимне представнике српског народа у ФБиХ јесте што би кадарови СДП-а БиХ могли да попуне упражњена мјеста у Клубу Срба у Дому народа. Срби из Ливањског кантона, гђе је највише српских повратника, не могу имати више гласова од кадрова СДП-а БиХ из Кантона Сарајево и због тога ће остати без мандата", појаснио је Михајловић.

Он је поновио да Срби немају никаквих права и да су национална мањина у ФБиХ.

"Оваквим рјешењем у Дому народа Парламента ФБиХ проблем би био још већи. Ни сада не можемо остварити основна права, а још већи проблем ће бити када кадрови СДП-а БиХ буду одлучивали о свим важним питањима у Дому народа", додао је Михајловић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да би српски делегати у Дому народа Парламента ФБиХ требало да упуте апелацију Уставном суду БиХ због чињенице да овај дом није конституисан у складу са Уставом ФБиХ, као и због тога што у њему није заступљено 17 Срба, што је представљало уставну обавезу.