latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:01 | Аутор: СРНА

Јеремић: Значајно подигнут углед Србије

Кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић, који је послије пете рунде гласања за ту позицију био други у укупном пласману, а први у источној Европи, оцијенио је да је овим значајно подигнут углед Србије у свијету.
Вук Јеремић - Фото: ТАНЈУГ
Вук ЈеремићФото: ТАНЈУГ

Јеремић је истакао да је то резултат којим Србија може да буде изузетно задовољна и додао да слиједи финална фаза у којој ће примат у одлучивању преузети сталне чланице Савјета безбједности УН.

"Тренутни односи великих сила су прилично напети и мислим да није незамисливо да се то одрази и на преговоре о изборима за будућег генералног секретара. Ко ће из тог сложеног процеса изаћи као победник - остаје да се види", рекао је Јеремић за ТВ "Пинк".

Он је истакао да је кандидатура Србије била једина у којој је до детаља изнесено 53 конкретних приједлога за реформу и повећање ефикасности рада УН, што је помогло стицању наклоности неких од најутицајнијих свјетских медија који су отворено подржали српску кандидатуру, пренијели су београдски медији.

"Међутим били смо и предмет негативне кампање, што свакако није помогло. Али шта да се ради, то је саставни део овог посла, не осврћемо се на то и идемо даље", рекао је Јеремић.

Јеремић је послије јучерашње, пете рунде гласања био други, послије бившег поругалског премијера Антонија Гутереша.