latinica  ћирилица
27/09/2016 |  12:06 | Аутор: СРНА

Ћулум: МУП Српске посвећен усвајању најбоље европске праксе

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је данас у Сарајеву да Министарство унутрашњих послова Српске остаје посвећено усвајању најбоље европске праксе у области унутрашњих послова и безбједности.
Ћулум - Фото: СРНА
ЋулумФото: СРНА

Ћулум је учеснике конференције у Сарајеву, којом је озваничен почетак пројекта "Јачање провођења закона" који финансира ЕУ, замолио за сензибилност имајући у виду комплексност безбједносне структуре БиХ, те истакао потребу уважавања свих актера као развноправних, истичући да је то најбољи начин да пројекат испуни своју сврху и очекивања.

Директор Полиције Републике Српске подсјетио је да МУП Републике Српске по други пут активно учествује у пројекту који финансира ЕУ, а чији је циљ јачање агенција у БиХ у борби против организованог криминала, тероризма и корупције.

"Досадашње искуство кроз пројекат из 2010. године било је веома добро", рекао је Ћулум, наводећи да је то био први пројекат у чијем је програмирању МУП Српске од почетка био укључен и у којем су сви учесници показали спремност за компромис.

Он је изразио наду да ће исти принципи рада бити кориштени и у пројекту који је данас започео те да ће пројекат резултирати унапређењем законодавства и свакодневног рада полицијских агенција у БиХ.

"Посебно нам је драго што се и у овом пројекту, поред техничке помоћи и преноса знања, издвајају средства за набавку опреме", рекао је Ћулум.

Према његовим ријечима, безбједносне агенције из БиХ и у овом пројекту, као и у претходном, сарађиваће са колегама из Словеније, Аустрије и Хрватске, са којима већ постоји успјешна оперативна сарадња.

"Увјерени смо да ће сарадња бити на високом нивоу и да ће постојати добра комуникација", закључио је Ћулум.

Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара оцијенио је да пројекат "Јачање провођења закона" представља прилику за достизање највиших европских стандарда у области унутрашњих послова.

Према његовим ријечима, путем претприступне помоћи, Европска комисија урадила је пуно за БиХ, али је подршка Комисије и даље потребна да би се ојачали капацитети полицијских тијела и институција.

"Увјерен сам да ћемо уз међусобну подршку и сарадњу успјешно имплементирати пројекат, односно да ћемо унаприједити нашу сарадњу, побољшати координацију и ефикасније рјешавати све безбједносне проблеме посебно из области организованог криминала, тероризма и корупције те побољшати безбједносни амбијент у БиХ", истакао је Чампара.

Он је оцијенио да ће овим пројектом БиХ бити корак ближе пуноправном чланству у ЕУ, односно да ће пројекат помоћи отварању преговарачких поглавља која се односе на област унутрашњих послова, односно поглавља 23 и 24.

"Надам се да ће, у не тако далекој будућности, све полицијске агенције заједно са БиХ у цјелости бити интегрисане у европску породицу", рекао је Чампара.

ЕУ са 4,5 милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну помоћ /ИПА 2012/ финансира пројекат "Јачање провођења закона", чији су главни корисници агенције за провођење закона у БиХ.

Провођење пројекта, који ће трајати двије године, предводиће Савезно министарстсво унутрашњих послова и Агенција за европске интеграције и економски развој Аустрије у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Хрватске и Словеније.