latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:28 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

"Нећемо дозволити хапшење предсједника Српске!" (ВИДЕО)

Страсти због одржаног референдума у Српској и даље се не смирују. Званични резултати референдума још нису ни објављени, а бошњачки политичари и дио међународне заједници призивају на хапшење свих који су одговорнх за његово спровођење.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Ове изјаве наишле су на бурна реаговања српске јавности, поготово оних који су се борили за Републику Српску. Осудили су ове иступе бошњачких политичара, и поручили да би хапшење предсјендика Милорада Додика, значило хапшење грађана Српске. 

Уколико ухапсе предсједника Српске, ухапсили су све грађане Републике Српске, став је удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Логораши, ветерани, породице погинулих и несталих, сви одлучни да заједно, пред вратима Тужилаштва БиХ, бране предсједника Додика.

- Уколико позову предсједника на саслушање, а не дај Боже да га можда осуде, реакција ће онда бити много жешћа. За сада ћемо се организовати и ићи протестовати испред Тужилаштва БиХ - каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

Подршку протестима пред Тужилаштвом БиХ, пружили су и студенти. Наша је обавеза да бранимо Републику Српску, њене институције и политичке вође које је народ изабрао. И борци јасни - непотребна су позивања на хапшење.

- Не може се судити једном народу. Ко год мисли да то може грдно се вара. Тако може само тај проблем да доведе до огромних размјера и да ескалира када га више нико неће моћи контролисати - истиче Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Животе смо дали за стварање Републике Српске, и опет ћемо их дати ако нам је покушају одузети, поручују логораши и ветерани.

- Прошла су времена када је Сефер Халиловић затварао и мучио Србе, тако да не видимо разлог дизања толиких тензија због изражавања слободне воље Срба и свих грађана Републике Српске - каже Душко Вукотић, предсједник Удружења Ветерани Републике Српске.

Референдум је спроведен без иједног инцидента, и то је довољан показатељ ко је у БиХ опредијељен за мир, а ко није, порука је која стиже из Србије.

- Не може се пријетити Милораду Додику. Не пријети се њему као појединцу већ човјеку који је изабран од стране грађана Републике Српске и на функцију која је најодговорнија за опстанак и развој Српске - каже Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србија.

Бранисал Окука, предсједник Извршног одбора удружења Част отаџбине је истакао да се и након завршетка референдума, који није изазвао никакве поремећаје у БиХ, не посустаје са атацима на Републику Српску.

- Очигледно имају намјеру да дестабилизују регион, а да по старом добром обичају за то оптуже Србе - рекао је Окука.

Из удружења Источна алтернатива поручују - у случају оспоравања референдума, под хитно се мора расписати нови - и то о статусу Републике Српске.