latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:14 ⇒ 28/09/2016 | 08:41 | Аутор: РТРС

Како је СДС спасио референдум, док је тихо бојкотовао његово спровођење? (ВИДЕО)

Након што је лидер СДС-а Младен Босић изјавио да је референдум успио захваљујући опозицији реаговала је стручна јавност.
Младен Босић - Фото: РТРС
Младен БосићФото: РТРС

Аналитичари сматрају да опозиција оваквим изјавама, покушава придобити гласове бирача и зато референдум представља као свој успјех.

Подсјећају да су управо лидери тзв. Савеза за промјене били најгласнији у осудама одржавања референдума, а да су га подржали само из страха да их народ не би декларисао као оне који не подржавају виталне националне интересе српског народа.

Референдум су подржали сви политички субјекти из Републике Срспке. 99,81 одсто грађана јасно је рекло - 9. јануар је Дан Републике. Ипак, и након свега лидеру СДС-а Младену Босићу ништа није јасно.

- Шта сада? Имали смо референдум. Шта се дешава ако је то само промјена Закона, па то се могло урадити и без референдума - каже Босић.

Без референдума се могло, сматра Босић, али не и без подршке опозиције, за коју каже да је спасила референдум. Ипак, на интернет форумима грађани имају другачије мишљење.

"Ја сам СДС-овац, нисам гласао ради Босића, него ради Републике Српске.", "Без СДС и осталих странака не би било ни референдума, то је свакоме јасно. Да га је подржала само једна страна не би могао проћи и нико га не би расписивао.", "Највећи број оних који нису изашли на референдум је из тзв. Савеза за промјене, а ви, лидери, изашли сте да гласате како бисте "маскирали" очигледни бојкот референдума. Знамо ми на локалном нивоу ко је изашао на референдум и ко, којој странци припада.", неки су од коментара.

Поступци лидера опозиције не изненађују аналитичаре. Кажу, свима је већ позната намјера опозиције, па су, како су га називали Додиков референдум, покушали да искористе за прикупљање гласова на предстојећим изоборима.

- Када је видио какав је резултат и када је јасно да је дио гласача СЗП-а гласао на Референдуму "ЗА" онда сада покушава да се "привуче" тим бирачима, да искористи тај успјех референдума за своје потребе и за потребе СДС-а и СЗП-а - каже политички аналитичар Рајко Васић.

Политиколог Велизар Антић каже да су све политичке партије у Републици Српској морале да подрже референдум.

- Рефрендум су морале да подрже све српске партије из Републике Српске јер да то нису урадиле биле би представљене као неке које не подржавају заиста виталне националне интересе и то не би било препоручено код гласача - каже Антић.

Изјаве потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића, попут оних за федералне медије да је њихов референдум 2. октобар - показале су колико је истинска подршка опозиције референдуму у Српској. Аналитичари сматрају да је њихова подршка фиктивна, јер како кажу здружене снаге бошњачког Сарајева и тзв. СЗП - увијек имају за циљ срушити СНСД и на тај начин ослабити Српску.

- СЗП је био на жаравици читаво вријеме јер се нашао између нарученог пробосанства и вјештачког српства који су морали да глуме - каже Васић.

Једини прави побједник овог референдума јесте народ, поручује стручна јавност. А колика је заиста била подршка политичких странака у заштити националних интереса грађана Српске показаће вријеме. Према незваничним информацијама, референдум о Дану Републике бојкотован је у чак 15 општина у Српској.