latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:21 ⇒ 28/09/2016 | 07:52 | Аутор: РТРС

"Позив Додика на саслушање нови атак на Српску" (ВИДЕО)

Позив предсједнику Републике Српске Милораду Додику из Тужилаштва БиХ на саслушање нови је атак на Републику Српску у настојањима да се Српска разори и уништи њен демократски капацитет, изјавила је премијерка Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Док лидери владајућег блока Марко Павић и Петар Ђокић подршку дају предсједнику Републике оцјењујући да је позив Додику због референдума застрашујућа пријетња и удар на српски народ, из опозиције другачије оцјене.

Предсједник Србије Томислав Николић позива Бакира Изетбеговића да објасни изјаву којом је Додика упоредио с Гадафијем.

Сарајеву је наводно засметоло то што је Додик стао иза референдума, заборављајући при том да иза тог истог референдума стоји 75 одсто Срба који су, прије два дана, рекли "ДА" 9. јануару.

- Не слажем се са ставовима органа БиХ према референдуму и сигурна сам да су правосудне институције БиХ под јаким притиском политичара из Сарајева и странаца. Страшно је то што се инсистира на спровођењу одлуке Уставног суда БиХ само у овом случају док се затварају очи пред 91 донесеном одлуком коју није извршила Федерација БиХ и њени кантони - каже премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Шта је с Мостаром у којем избори нису одржани готово деценију, запитао је лидер ДНС-а Марко Павић. Закључио је да посљедице због неспровођења одлука Уставног суда треба тражити на другој страни, попут случаја Мостар, а не референдуму у Српској.

- Послије референдума се требало наставити мирном реториком, а не позивом за саслушање. И даље сам убијеђен да је третман државних органа и међународне заједнице другачији према Републици Српској него према друга два народа - истиче Павић.

Потез Тужилаштва лидер социјалиста Петар Ђокић оцијенио је као опасан преседан у новијој историји. Сматра да државе које избјегавју дијалог и посежу за принудом, заврше распадом.

- Додик нема разлога да се плаши, као ни било ко други ко би био позвна и вјерујем да ће сви ти људи са поносом отићи да буду дио тог преоцеса, јер знају да су учествовали у јендом часном послу - каже Ђокић.

Након што су референдум о Дану Републике назвали "Додиков референдум", опозиција у Српској, а власт у Сарајеву, опет има своје тумачење. За предсједника ПДП-а и народног посланика Бранислава Бореновића, позив Тужилаштва за саслушање предсједника Републике договор је главног тужиоца и Додика.

- Ово ми личи на договор Салиховић - Додик, како би тај позив за саслушање подигао рејтинг СНСД-а и Додику на локалним изборима који ће се одржати за неколико дана - каже Бореновић.

Док једни зазиру од страначког рејтинга, други Изетбеговићу обећавају хапшење Додика, трећи реакцију међународне заједнице, предсједник ХДЗ-а Драган Човић сигуран је да Валентин Инцко неће искористити бонска овлашћења.

- Сигуран сам да неће користити овлашћења. Причаћемо за два дана о другим стварима. Не бих волио више било какве одлуке виоког представника - каже Човић.

Предсједник Србије Томислав Николић оцијенио је да је референдум у Републици Српској очигледно показао вољу грађана Српске. Истакао је да се Додик користи демократским принципом да оствари своје идеје. Николић је од Бакира Изетбеговића затражио објашњење изјаве да ће "предсједник Српске Милорад Додик завршити као Гадафи".