latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Бошњачки политичари да одустану од антисрпске политике

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Бакира Изетбеговића и остале бошњачке политичаре да одустану од ратнохушкачке и антисрпске политике с крајњим циљем, како каже, "стварања унитарне и централизоване БиХ у којој би Бошњаци били водећи народ".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта оцјењује да је главни узрок кризе у БиХ настојање политичара у Сарајеву да се, како каже, путем сталних притисака и доношењем одлука путем прегласавања укине или обесмисли Република Српска.

"Бошњачки политичари и интелектуалци сматрају Републику Српску злочиначком творевином и Дан Републике Српске као дан који је обиљежен ратнозлочиначком идеологијом", оцијенио је Линта у саопштењу.

Он сматра и да велику одговорност за актуелну кризу у БиХ сноси и део међународне заједнице који је прећутно подржао иницијативу Бакира Изетбеговића да Република Српска послије 20 година не може више да слави свој рођендан.

"Важно је нагласити да је Република Српска на покушај негирања одговорила на демократски начин тј. референдумом на коме је предложено да грађани само одговоре да ли је 9. јануар њихов национални празник и да ли хоће да га славе и убудуће", указује Линта.

Он сматра и да је главни предсулов мира и стабилности у БиХ и региону досљедно поштовање Дејтонског споразума и рјешавање проблема дијалогом, договором и компромисом.

"То, између осталог, значи да правосуђе БиХ не сме бити инструмент било које партије и народа већ независно, непристрасно и професионално и у функцији враћања повјерења између Срба, Бошњака и Хрвата", навео је Линта.

Он је истакао и да Србија води конструктивну политику јер недвосмислено поштује територијани интегритет Босне и Херцеговине и жели најбоље односе са званичним Сарајевом али истовремено има обавезу да чува Републику Српску и развија са њом најближу политичку, економску, културну, научну, спортску и сваку другу сарадњу.