latinica  ћирилица
29/09/2016 |  12:28 | Аутор: РТРС

Једна јабука на дан смањује ризик од канцера

Научници са Универзитета у Перуђу у Италији су открили да једна јавука дневно може да смањи ризик од појаве пет врста канцера.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Стручњаци су проучили 40 студија чији су резултати показивали да су јабуке скоро преполовиле ризик од рака плућа, цријева, уста, пробавног тракта и дојке, преноси Даилy Маил.

Истраживачи су спровели најновију студију како би открили да ли јабука, као воће које се највише конзумира широм свијета, заиста игра значајну улогу у превенцији од тумора.

Резултати, објављени у журналу “Исхрана јавног здравља“, показали су да су они који често конзумирају ово воће мање изложени ризику од појаве канцера,од оних који не конзумирају.

“Због одређене хемијске композиције и укључених потенцијалних молекуларних механизама, неке врсте воћа и поврћа су директно повезане са ризиком од појаве канцера. Наш циљ је била јабука зато што је воће које се највише конзумира у Европским земљама и зато што је богат извор фитохемикалија“, кажу истраживачи.

Сматра се да ова природна биљне материја има снажна антиканцерогена својства. Истраживачи наводе да је највећи доказ у случају рака плућа, гдје су многе студије показале да јабука има заштитни ефекат.

Када је ријеч о другим врстама канцера, као што је канцер органа за варење – желуца или једњака, поједине студије су показале да јабука смањује и код ових врста, што је навело истраживаче да закључе да су јабуке једне од најмоћнијих дијеталних оружја против смртоносних тумора.

Даља истаживања би требало да покажу утицај јабуке на остале анатомске локације.

Извор: Б92