latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:10 | Аутор: РТРС

РАК: Примљена четири приговора, један поступак по службеној дужности

Регулаторна агенција за комуникације БиХ примила је од почетка изборне кампање, 2. септембра, четири приговора, а Агенција је по службеној дужности покренула један поступак, речено је Срни у Регулаторној агенцији.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Један грађанин доставио је приговор у вези са наводно плаћеним политичким оглашавањем у програму телевизијске станице у периоду прије почетка кампање, док се приговор једног политичког субјекта односи на наводно неомогућавање политичког представљања у програму јавне телевизијске станице.

Два приговора поднесена су због наводног кршења изборних правила у смислу равноправног представљања политичких субјеката у програму јавне телевизијске станице.

Агенција је по службеној дужности покренула поступак због прекорачења лимита за плаћено политичко оглашавање у програму једног носиоца дозволе, а на основу информација уочених у седмичним извјештајима о реализованим изборним програмима.

У случајевима приговора РАК примјењује уобичајену процедуру, односно станици се шаље писмо са наводима и приговорима како би се она могла изјаснити о њима, а ако постоје основе, оствара се случај.

Достављање приговора РАК-у у вези са изборном кампањом могуће је све до избора.

РАК БиХ као орган надлежан за праћење електронских медија, надлежан је и за случајеве повреде спровођења одредаба Изборног и других закона у вези са изборима у електронским медијима за вријеме изборне кампање.

Извор: СРНА