latinica  ћирилица
29/09/2016 |  14:15 ⇒ 30/09/2016 | 12:35 | Аутор: РТРС

Дачић: Нећемо дозволити угрожавање ни Србије, ни Српске

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће Србија свакако одговорити на пријетње усмјерена ка њој, те да, као гарант Дејтонског мировног споразума, неће дозволити ни пријетње, ни "уништење Републике Српске".
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Говорећи на састанку Одбора за спољне послове Скупштине Србије, Дачић је рекао да веома често из бошњачког политичког врха у Сарајеву долазе ставови према Србији и Републици Српској који нарушавају стабилност, те да "постоји помањкање жеље за компромисом".

Дачић је навео да је недостатак жеље за компромисом посебно уочљив на питању референдума који је 25. септембра одржан у Републици Српској, а као реакција на одлуку Уставног суда БиХ да забрани 9. јануар као Дан Републике Српске.

"Да је неко желио, могао је да на посљедњу апелацију Народне скупштине Републике Српске стави зарез и да створи основ да се разговара о неком компромису по питању референдума. Нису жељели компромис", истакао је Дачић.

Он је рекао да жељеној стабилности не могу допринијети политичке поруке о непожељности Срба, каква је она о непожељности политичког врха Србије на комеморацији у Сребреници, иако је Србија, као држава, учинила све да испоштује тај меморијал и тамошње жртве.

"Питам се шта је разлог", рекао је Дачић и подсјетио да нико није одговарао за напад на премијера Србије Александра Вучића прошле године у Поточарима.

Дачић је указао на низ неријешених проблема са Хрватском и подвукао да је за стабилност у региону, који је један од кључних приоритета спољне политике Србије, неопходан континуиран дијалог у троуглу Београд-Загреб-Сарајево.

Извор: СРНА