latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:19 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Београд: Суђење "црвеним береткама" почело испочетка

Суђење осморици припадника расформиране Јединице за специјалне операције /ЈСО/, оптужених за оружану побуну 2001. године, почело је испочетка пред Специјалним судом у Београду због промјене предсједника судског вијећа.
Специјални суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Специјални суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

На почетку суђења прочитана је оптужница, а потом су се припадници ове јединице познатије као "црвене беретке", међу којима је њен командант Милорад Улемек Легија, поново изјаснили да нису криви, док ће своје одбране моћи, ако желе, поново да износе у октобру, када се наставља суђење.

Умјесто судије Владимира Вучинића, који је зимус отишао у адвокате, сада судским вијећем предсједава судија Драгомир Герасимовић, пренијели су београдски медији.

Одбрана је данас протестовала што је дошло до замјене судија, јер је претходно суђење било готово у завршници и тражила да се не испитују непосредно поново сви саслушани свједоци, већ да се њихови искази прочитају.

Браниоци су, такође, предложили суочење раније саслушаних свједока - тадашњих потпредсједника Владе Чедомира Јовановића, министра унутрашњих послова Душана Михајловића, свједока сарадника Љубише Бухе Чумета и Дејана Миленковића Багзија.

О тим приједлозима до сљедећег суђења изјасниће се тужилаштво, а коначну одлуку о томе који ће се докази изводити поново, а који не, одлучиће суд.

Одбрана је, такође, оспоравала оптужницу, тврдећи да се припадници ЈСО терете за дјело против државе која више не постоји - СР Југославије.

Током ранијег суђења сви оптужени у својим одбранама тврдили су да они нису извршили побуну, већ да се радило о протесту због изручења хашких оптуженика браће Бановић, у чему ЈСО није жељела да учествује.

У оптужници се наводи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтјеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине са побуном.

"Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбједност и уставни поредак земље", наводи се у оптужници.

Поред Улемека, оптужени за побуну су бивши комаданти ЈСО Звездан Јовановић и Душан Маричић, који у пожаревачком затвору издржавају максималне казне затвора због најтежих кривичних дјела, међу којима је убиство премијера Ђинђића.

Оптужени су и Веселин Лечић, Драгослав Крсмановић, Драгиша Радић, Владимир Поцић и Мића Петраковић који се бране са слободе.

Извор: Срна