latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:30 | Аутор: РТРС

Тузла: Предсједника синдиката одвезла хитна помоћ због нарушеног здравља

Предсједника Синдиката Фабрике транспортних уређаја /ТТУ/ Мехмеда Терзића, који са осталим радницима већ четврти дан штрајкује глађу, данас је из фабричког круга одвезла хитна медицинска помоћ због нарушеног здравља.
Радници Творнице транспортних уређаја у Тузли ступили у штрајк глађу - Фото: klix.ba
Радници Творнице транспортних уређаја у Тузли ступили у штрајк глађуФото: klix.ba

Радници су ступили у штрајк глађу због неиспуњења обећања у вези са рјешавањем њиховог радно-правног статуса, те су поручили да од штрајка и својих захтјева неће одустати, јавили су федерални медији.

Педесетак радника Фабрике транспортних уређаја Тузла ступило је, 26. септембра, у штрајк глађу и затворило се у просторије овог педузећа.

Терзић је тада рекао новинарима да радници захтијевају да се на посао врати 150 радника, да се повеже радни стаж и да се исплате отпремнине запосленим који не буду радно ангажовани у наредном периоду.

Терзић је додао да радници траже само оно што је прошле јесени обећао премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић.

Он је подсјетио да је тада на састанку, којеме су присуствовали радници, представници Владе ФБиХ и Владе Тузланског кантона, одлучено да Фабрика транспортних уређаја иде у стечај, а око 230 радника на евиденцију Завода за запошљавање Тузланског кантона, те обећано да ће услиједити отварање нове фирме у којој ће око 150 радника добити посао.

"С обзиром да ниједно обећање није испуњено, као ни продаја дијела имовине Фабрике, одлучили смо се да се затворимо и штрајкујемо глађу јер смо исцрпили све могућности да остваримо своја права, па остајемо овдје док се не ријеши питање радног стажа и исплата плата", рекао је Терзић.

Извор: Срна