latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:50 ⇒ 30/09/2016 | 12:07 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдање мајора Милана Тепића (ВИДЕО)

У Комленцу код Козарске Дубице, данас сјећање на страдање мајора Милана Тепића.
Сјећање на мајора Тепића - Фото: РТРС
Сјећање на мајора ТепићаФото: РТРС

Прије 25 година, бранећи централно складиште борбених средстава у Беденику код Бјеловара од хрватских паравојних снага које су опколиле тај објекат, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште. Заједно с њим тада је страдао и деветнаестогодишњи војник из Ваљева, Стојадин Мирковић.

Мајор Милан Тепић једини је одликовани народни херој протеклог рата, али истовремено и посљедњи у бившој Југославији.

Мајор Тепић није дозволио да војно складиште са 170 тона експлозива падне у руке припадника хрватских паравојних снага. Упознат са судбином народа са ових простора, мајор Тепић предосјетио је шта Србе очекује након овога, свједоче борци војске Републике Српске.

- Он је осјетио и знао шта очекује Србе са ових простора у будуће четири године, те послао такву снажну поруку српском народу да он мора да се хомогенизује и организује - истакао је Драган Ћибић, предсједник општинске Борачке организације Козарска Дубица.

Начелник општине Козарска Дубица, Миле Злојутро рекао је да је мајор Тепић засигурно један од највећих хероја у српској историји, те да је Козарска Дубица поносна што је изњедрила таквог човјека.

Мајор Милан Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја Југославије. Његово херојско дјело, којим је заувијек урезао своје име на страницама историје српског народа, ускоро ће заживјети у документарном филму, како би истина била виђена и ван граница Српске.

- Посебно ми је криво кад видим колико је неистине о догађајима у Приједору отишло у свијет и то неко финансира, а за истину, нажалост, људи немају слуха - истакла је Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Након што су се војници из бјеловарске касарне предали хрватским паравојним снагама 29. септембра 1991. убијена су три официра и шесторица војника ЈНА. За овај злочин још нико није осуђен.