latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:02 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Ускоро водовод до Хашана (ВИДЕО)

Иако је прије десет година у Крупи на Уни изграђен водовод, у припреми је уређење новог изворишта и резервоара за воду.
Крупа на Уни - Фото: РТРС
Крупа на УниФото: РТРС

На постојећем изворишту у Доњем Дубовику у вријеме падавина вода је замућена па су због тога одлучили да ријеше проблем са изворишта Липови потоци у Средњем Дубовику. Овај пројекат чија је укупна вриједност милион и 900 хиљада КМ финансираће Влада Војводине.

Иако су Хашани богати мноштвом извора воде, ипак, у току сушног периода многи од њих пресуше. То причињава велики проблем становништву које се бави узгојем стоке. Хашани до сада нису били обухваћени водоводном мрежом.

- Водовод нам значи пуно. Вода, струја и пут требало је да буду ријешени прије 20 година. Овај период - крај љета и почетак јесени је најтежи, јер локални водоводи пресуше - каже мјештанин Брацо Ољача.

Изградњом новог водовода питање водоснабдијевања ријешили би и становници у Великом Дубовику.

- Ово би нам значило много, јер љети нестаје вода, а она је неопходна свима, нарочито нама који имамо стоку. Још би се људи вратило када би био водовод - каже мјештанин Милан Родић.

Изградњом новог резерваора воде у Средњем Дубовику рјешило би се дугорочније снабдијевање воде за 450 домаћинстава, а са овог изворишта снабдијевала би се и домаћинства која су прикључена на садашњу водоводну мрежу. Укупно би требало да се гради 52 километара водоводне мреже.

- Овај пројекат је један од капиталних пројеката према Сани. Ови људи су одлучили да овдје живе и да се баве пољопривредом, а без воде то није могуће - истиче начелник општине Крупа на Уни, Гојко Кличковић.

Изградњом водовода до Хашана много ће значити за укупну реализацију пројекта "Башта сљезове боје-Хашани".