latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:13 ⇒ 30/09/2016 | 08:53 | Аутор: РТРС

Уручене овогодишње награде Задужбине Бранка Ћопића

У Српској академији наука и уметности /САНУ/ данас су уручене овогодишње награде Задужбине Бранка Ћопића, а добитници су Дејан Тиаго Станковић за роман "Есторил" и Мићо Цвијетић за књигу пјесама "Свет и кућа".
Награда Задужбине Бранко Ћопић уручена Мићи Цвијетићу - Фото: СРНА
Награда Задужбине Бранко Ћопић уручена Мићи ЦвијетићуФото: СРНА

Поводом добијања награде, педесетогодишњи Станковић рекао је да је посебно лијепо што признање носи име Бранка Ћопића, а додјељује га САНУ, чији су чланови били и јесу писци дјела која је он превео на португалски.

"И ликови из `Есторила` су судбински повезани са САНУ. Јован Дучић, који се помиње у роману био је њен члан, а Милоша Црњанског је давне 1930. године Академија /САНУ/ наградила за `Сеобе`", рекао је новинарима Станковић.

Он је, обраћајући се Управном одбору Задужбине послије уручења награде, рекао да је посљедњих деценија много образованих и младих отишло из Србије и са ових простора, али да то није нов нити само "наш феномен".

"Добро сам упознао земљаке расуте по свету за ових 25 година у иностранству. О њима пишем, али и једнако знам да, ма колико да су се у другој земљи снашли, они док су живи сањају на свом језику и на њему тепају својој деци", навео је Станковић.

Он је поручио да би у матици требало да се побрину да систем вриједности у коме живе учине што исправнијим, па ће се онда, како је додао, и све мање дјеце одлучивати да оде из домовине.

У роману један од ликова шпијун Душан Попов осврће се и на бомбардовање Београда 1941. године и примјећује да није било војничког оправдања за тако крвничко бомбардовање града, али да је Хитлер "гадан лудак" и "хтео је да нас подсети ко смо и шта смо", док су "наши глумили велику силу".

Главни јунак награђеног Станковићевог романа је хотел "Паласио Есторил" надомак Лисабона, који је током Другог свјетског рата, захваљујући португалској неутралности, био центар неких од судбинских догађаја по Европу и свијет.

"Паласио" је, по ауторовим ријечима, био збјег за богате и шпијунско гнијездо, али власник тог хотела не жели да наводи детаље из доба рата правдајући се својим годинама и заборавношћу.

У збирци "Свет и кућа" Цвијетић, према оцјени Управног одбора, призива ране деведесете године 20. вијека, кад се "земља у крви распадала".

"Сматрам да моја књига поезије у доброј мери има духовне и поетичке сродности са Бранком /Ћопићем/, писцем наших туга и ведрина, црних слутњи пораза и губитака", рекао је Цвијетић.

Његов јунак је страдалник рата у БиХ који се током трогодишње борбе за голи опстанак у Сарајеву, између осталог, веома бринуо да не остане без дувана јер са дуваном се лакше све подноси а "и скренула /се/ мисао с најгорега".

У двије пјесме писане ијекавицом "Провидни дани" и "Вијек" одсликано је савремено друштвено стање у многим сеоским крајевима који су углавном спали на усамљене старце и старице, на те полуживе и тужне симболе једног дијела наше жалосне стварности, речено је у САНУ.

Бол за изгубљеним родним прагом сталан је и неизљечив, поручује између осталог Цвијетић у својој збирци пјесама.

Данашњој додјели награда присуствовали су потпредсједник Управног одбора Задужбине Милосав Тешић, те чланови Одбора Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић.

Награде су, умјесто у мају, уручене тек данас због смрти предсједника Управног одбора Задужбине академика Светозара Кољевића.

Извор: Срна