latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:15 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Поткозарје: При крају берба јабука, воћари и радници незадовољни (ВИДЕО)

У Поткозарју се приводи крају овогодишња берба јабука. За разлику од претходне двије, ове године и воћари и сезонски радници незадовољни.
Берба јабука - Фото: РТРС
Берба јабукаФото: РТРС

Касни мраз у априлу у многим воћњацима је уништио цјелокупни род тако да је изостала потреба за ангажовањем већег броја сезонских берача.

Милева Бабић је међу малобројнима која је ове године успјела да пронађе посао берача у градишком Поткозарју. Дневница је остала иста, 30 КМ, али ће берба трајати знатно краће.

- Вољели би сви да је као прошле године, али није. Мање је радника, ове године нас је петоро, а прошле је било 20 - каже Бабићева.

Касни мраз 26. априла штету различитог обима је проузроковао на 1.800 хектара. Ове године само поједини воћари су имали род прве класе.

- Можда ће 20 одсто рода, али и то 20 одсто је јабука лошег квалитета и углавном се ради о роби за индустрију која има јако ниску цијену - истиче Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

У родним годинама у сјеверозападном дијелу Републике Српске у просјеку се убере око 55.000 тона јабуке. Поред великог броја домаћих берача тада буде ангажовано и око 300 берача из Србије, а ове године само њих 10-так.