latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:34 ⇒ 16:58 | Аутор: Вести

ФБИ објавио тајна документа о Тесли: „Зрак смрти“ није мит

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) објавио је документа о Николи Тесли 73 године након што је америчка влада заплијенила пуна два камиона његових ствари.
Никола Тесла - Фото: Wikipedia
Никола ТеслаФото: Wikipedia

Повјерљиви документи објављени су на основу Закона о слободи информација и потврђују оспораване наводе да је ФБИ заплијенио Теслину имовину, али и откривају да је влада САД заиста била заинтересована за његов „зрак смрти“ — оружје које је Тесла наводно осмислио. Документи на које се дуго чекало потврђују и да је ФБИ планирао да ухапси Теслиног члана породице, за ког су вјеровали да жели да се домогне непроцјењиво вриједних биљешки славног изумитеља. У питању је Сава Косановић, Теслин нећак, дипломата, касније и министар унутрашњих послова Краљевине Југославије.

Такође, све ове године вјеровало се да је Никола Тесла умро у 85. години живота у свом апартману у хотелу Њујоркер 7. јануара 1943, али новообјављени документи наводе да је умро заправо 8. јануара. Међу папирима се могу наћи и детаљи о томе како је америчка влада покупила сву Теслину имовину, запечатила све папире и донијела их у складиште на Менхетну.

У тадашњем извјештају се износи забринутост да, пошто је Тесла натурализовани грађанин САД, можда немају право на његову имовину, али сматрају да би могли да задрже материјале од било које друге обавјештајне агенције „на барем два дана“. Међу објављеним документима је и писмо упућено Џ. Едгару Хуверу, првом директору ФБИ, у ком се истиче значај чланка у ком Тесла говори о „зраку смрти“ и његовом потенцијалном „кључном значају“ за будућа ратовања.

Препоручује се да Тесла „константно буде под присмотром“, како би се он заштитио од „страних непријатеља“ који би могли бити заинтересовани за „тајну о тако непроцјењивом инструменту“. Други документи показују да је нећак (Косановић), ког Тесла „није волио“, покушао да дође до тих важних докумената и нацрта. Биро је страховао да ће он прослиједити „информације непријатељима“.

Међу документацијом која је класификована као обавјештајна, наводи се и опис ситуације након Теслине смрти, када је Косановић са сарадницима узимао ствари из Теслиног сефа, а ту је и приједлог агента ФБИ да се Косановић оптужи за провалу и ухапси.

„Речено нам је да би требало да обезбиједимо материјал који је наводно узео Косановић, јер је, уколико је то заиста велика тајна, од велике важности да не доспије у новине, гдје би непријатељи могли да имају увид у материјал“, наводи се. Меморандум у документима ФБИ датиран је на 9. јануар 1943. и у њему стоји да је Тесла изводио многе експерименте везане за бежично преношење струје, „познато као зрак смрти“.

Теслин штићеник Блојс Фицџералд рекао је у разговору са једним америчким државним функционером, да му је проналазач само мјесец дана прије своје смрти рекао да је те експерименте усавршио. Фицџералд је такође говорио о некаквом револуционарном дизајну торпеда. Раније се мислило да „зрак смрти“ не постоји, а ФБИ је тврдио да нико од њихових агената није истраживао Теслине документе, нити имао у посједу иједан од њих.

Иначе, међу документацијом коју су обавјештајци прикупљали о Тесли налазе се и бизарне ствари — ту је и једно писмо из педесетих година, гдје се говори о његовим изумима, као и машини која је направљена по његовим нацртима 1950. године и којом се одржавала „интерпланетарна комуникација“ и „комуникација са свемирским бродовима“. „Свемирци су посјетили Теслине инжењере више пута и рекли су нам да је он са Венере, да је донесен на ову планету 1856. године као беба и да је остављен код господина и госпође Тесле у далекој планинској регији која се данас зове Југославија“, пише у том писму.

Извор: Спутњик