latinica  ћирилица
29/09/2016 |  17:54 | Аутор: Блиц

Лаушевић игра Принца Ђорђа Карађорђевића у серији "Сенке Балкана"

Жарко Лаушевић играће принца Ђорђа Карађорђевића у серији "Сенке Балкана", потврдио је данас "Блицу" редитељ овог остварења Драган Бјелогрлић. Како је рекао ради се о "једној значајној епизоди" у серији.
Жарко Лаушевић (Фото: Соња Абрамовић) -
Жарко Лаушевић (Фото: Соња Абрамовић)

- Жарко игра једну доста занимљиву историјску личност. Договарао сам се са њим већ дуго и он је био један од првих глумаца који је добио сценарио, чак сам му дао неколико улога да одабере. Договорили смо се заједнички да је ова улога најзанимљивија из његове ситуације јер живи далеко. Он сам зна много о принцу Ђорђу Карађорђевићу. Био је јако срећан што сам му ову улогу понудио - рекао је Бјелогрлић који је данас у Баранди угостио новинаре на објекту гдје се снима серија.

Радња серије се дешава 1928. у краљевини СХС, у основи је политички трилер, драма са елементима мистике.

Улоге тумаче и Драган Бјелогрлић, Андрија Кузмановић, Гордан Кичић, Ненад Јездић, Драган Петровић Пеле, Горан Богдан, Милош Тимотијевић, Бранимир Брстина, Срђан Жика Тодоровић, Милош Самолов, Никола Ђуричко...

Принц Ђорђе Карађорђевић (Фото: The Wartenberg Trust postcard collection)

Принц Ђорђе Карађорђевић (1887-1972) био је први син краља Петра Првог и Зорке. Иако је био престолонасљедник, Ђорђе је због пргаве и неукротиве нарави често био у невољама и немилости Пашића и Аписа. Када је 1909. ногом ударио у стомак свог посилног, послије чега је овај преминуо, био је приморан да абдицира у корист млађег брата Александра.

Четири године по Александровом доласку на пријесто, Ђорђе је 1925. ухапшен, а из затвора су га ослободили Нијемци за време Другог свјетског рата. Међутим, он није пристао на њихове понуде да буде владар окупиране Србије нити да се пресели на Бели двор. Послије рата Ђорђе је живио у Београду гдје је и преминуо 1972. У браку са Радмилом Радоњић није имао дјеце.

Како је "Блиц" недавно писао, Жарко Лаушевић ће играти и родоначелника велике српске владарске династије Немањића - Стефана Немању у серији "Немањићи: Сјај и сенке" коју би требало да режира Мирослав Лекић.