latinica  ћирилица
29/09/2016 |  18:56 ⇒ 30/09/2016 | 12:06 | Аутор: РТРС

Прва онлајн кампања у Српској (ВИДЕО)

Плакати и билборди су већ урадили своје. Одржавају се централни скупови, а кандидати имају још само дан да убиједе гласаче.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Друштвене мреже најјефтинији су и знатно ефикаснији начин комуникације са грађанима, којим је много једноставније изнијети програм и убиједити гласаче. Такав потенцијал искористио је Игор Радојичић, па је у Српској данас одржана прва онлајн трибина.

Поруке су исте, али је начин представљања знатно другачији. Интеракција и обострана комуникација предност су кампање на друштвеним мрежама. Око 7.500 гледалаца, колико их је пратило виртуелно обрађање Игора Радојичића, кандидата за градоначелника Бањалуке, на фејсбуку, имало је прилику да постави питања.

- Класичне трибине су углавном једносмјерна комуникација, поготово митинзи на којима говорници дођу, одрже говоре и оду. Разговор са грађанима такође је ефикасан, али ово је вид комуникације који омогућује истовремено приступ до хиљада па чак и десетина хиљада људи - рекао је Радојичић.

Питања су свакодневна. Комуналије, саобраћајна инфраструктура и наравно, посао, највише занимају грађане.

- Углаввном су биле комуналне теме, питања запошљавања, културе. Питања појединачних путева, водовода и кориштења бицикла, подстицаја запошљавању младих, али било је и провокативиних питања, наравно. Разговор на друштвеним мрежама подразумијева и разговор са онима који вас не воле - рекао је Радојичић.

Већина људи, наиме, мишљење о кандидату ствара путем друштвених мрежа. Како већина сматра да су управо оне примјер независног медија, странке су вртоглаво повећале буџете за онлајн промоцију, јер искуство каже - онај ко не добија лајкове, неће добити ни гласове.