latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:16 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Наводњавање Требињског поља (ВИДЕО)

Ускоро почиње градња система који ће омогућити наводњавање 1.100 хектара обрадивог земљишта на подручју Петровог и Требињског поља.
Требињско поље - Фото: РТРС
Требињско пољеФото: РТРС

Већ је урађен главни пројекат, слиједи и обезбјеђење новца. Све се реализује у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Хидреоелктрана на Требишњици и Вода Српске.

Мјешатнима Петровог поља представљен је пројекат, који предвиђа да се затвореним цјевоводом вода пумпа из тунела који води из Горичког језера ка Хидроелектрани у Плату. Истовремено, цјевовод ће бити спојен и на ријеку Требишњицу, што би ријешило проблем суше у периоду када је тунел празан.

- Све између те двије тачке биће покривено водоводном мрежом - каже Александар Вујић, директор дирекције за управљање системом ХЕТ-а.

Ријеч је о капиталном пројекту. Градња би требало да траје 2-3 године, а процијењена вриједност инвестиције је шест милиона КМ. Министарство ће посредовати у добијању кредита Свјетске банке, који би требало да буде повољан, јер ће Хидроелектране на Требишњици издвојити знатан дио новца. Повртари и виноградари задовољни.

Из министарства је најављена подршка и тамо гдје већ постоје изграђени слични системи за наводњавање, а проблем је њихово одржавање.

- Ми смо иницирали израду правилника за одржавање свих тих система у Републици Српској, како би се знало ко шта ради - каже Чедомир Стојановић, помоћник министра за водопривреду.

Мјештани шест села Завођа већ су увелико одмакли с радовима, а подршка министарства није изостала.

Пројектом наводњавања Петровог поља коначно би требало да буде ријешен и проблем зимског плављења Мокрог поља, због чега су поједина села овог подручја често данима одсјечена од путних комуникација.