latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:25 | Аутор: РТРС

Данска платила 810.000 евра за податке из "Панамских папира"

Пореска управа Данске саопштила је да је платила анонимном извору 810.000 евра за податке из "Панамских папира" о више стотина могућих утајивача пореза из Данске.
Панамски документи - Фото: BBC
Панамски документиФото: BBC

"Материјал садржи извјестан број докумената о Данцима, које смо очекивали, а њихов квалитет је на истом нивоу као и случајеви који служе као узорци, а које смо раније добили", навео је у саопштењу руководећи у Пореској управи Џим Соренсен.

Пореска управа ће сада детаљније анализирати тај материјал, додао је он.

Влада у Копенхагену је раније овог мјесеца оправдала плаћање наводећи да мора да користи све потребне мјере како би ухватила утајиваче пореза, који крију богатство у, на примјер Панами, са циљем да избјегну плаћање пореза у Данској.

Данске власти су претходно добиле бесплатан "узорак" података.

Процјена пореских власти је да су информације довољно релевантне да се покрене пореска истрага о низу компанија и појединаца наведених у документима.

Медији су у априлу објавили такозване "Панамске папире", документа панамске адвокатске канцеларије "Мосак Фонсека" која је својим клијентима омогућавала да послују преко оф-шор компанија како би избјегли плаћање пореза у матичној земљи.

Међу именима наведеним у Панамским папирима били су и истакнути политичари, славне личности и спортске звијезде.

Извор: Танјуг