latinica  ћирилица
30/09/2016 |  07:39 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ данас о извршењу одлуке о Закону о празницима Српске

Уставни суд БиХ требало би да се данас изјасни да ли је извршена његова ранија одлука, којом је утврдио да Закон о празницима Републике Српске, односно његов члан 3б није у складу са Уставом БиХ, изјавио је Срни регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Према његовим ријечима, у случају да закључи да одлука није извршена, Уставни суд БиХ доноси посебно рјешење којим се то утврђује, односно да спорна одредба неће важити наредног дана од дана објаве те одлуке у "Службеном гласнику".

Он је истакао да се то рјешење, као и сва претходна у сличним случајевима, доставља надлежном тужилаштву БиХ.

"Уставни суд БиХ је као изузетак оставио Народној скупштини Републике Српске рок од шест мјесеци да тај члан Закона усагласи са Уставом БиХ", истакао је Мијан и додао да је тај рок истекао у јуну.

Народна скупштина Српске није могла дјеловати у правцу измјене Закона о празницима, све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном захтјеву за преиспитивање одлуке о неуставности 9. јануара као Дана Републике, саопштено је из парламента Српске.

Поручују да Влада припрема измјене и допуне Закона о празницима Републике Српске, које би се могле наћи на посебној сједници, или редовном засједању парламента, заказаном за 11. октобар.

Уставни суд БиХ је у новембру прошле године донио одлуку да члан 3.б) Закона о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и наложио Народној скупштини Републике Српске да га у року од шест мјесеци од доставе ове одлуке усагласи са Уставом БиХ.

Грађани Републике Српске изјаснили су се 25. септембра на референдуму да Дан Републике Српске треба и даље да остане 9. јануар.

Извор: РТРС/Срна