latinica  ћирилица
30/09/2016 |  10:55 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

ЕУ издвојила 40 милиона евра Србији за избјеглице

Европска унија је од септембра 2015. издвојила 40 милиона евра као подршку Србији у управљању избјегличким и мигрантским токовима, саопштено је из Делегације ЕУ у Београду.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

Како је најавила Делегација, наредних мјесеци и година Србија ће имати користи од значајних додатних финансијских средстава у области миграција и управљања границама.

Шеф Делегације ЕУ амбасадор Мајкл Давенпорт изјавио је да је Србија препозната као земља која пружа важан допринос у рјешавању мигрантске кризе на одговоран и хуман начин.

ЕУ у том смислу подржава власти у Србији на свим нивоима како би се смањио утицај кризе на локалне заједнице, а делегација ЕУ и Влада Србије заједно раде на утврђивању приоритетних потреба како би се 40 милиона евра помоћи искористило на најбољи начин.

Осим тога, из Делегације најављују да ће наредних мјесеци и година Србија имати користи од значајних додатних финансијских средстава у области миграција и управљања границама.

Набрајајући области и суме које је намијенила Србији, ЕУ у саопштењу наводи да је више од 10,7 милиона евра предвиђено за радове на изградњи и реконструкцији у Прешеву, Шиду, Адашевцима, Суботици, Принциповцу, Крњачи, Босилеграду, Пироту, Димитровграду и Бујановцу, и планиране радове у Шиду, Падинској Скели, као и другим постојећим односно новим прихватним центрима/центрима за азил; за опрему, мобилне тимове, потрепштине и намјештај.

Вулин: Београду од ЕУ треба директна новчана помоћ за мигрантску кризу

Србији је, због мигрантске кризе, потребна директна буџетска помоћ из ЕУ и ту помоћ ће Београд тражити у разговору са европским званичницима, рекао је министар рада Србије Александар Вулин.

"Оно што је нама непосредно из Европске комисије дато - нешто уплаћено, а нешто стављено у изглед - јесте износ од 22 милиона евра, што није довољно. Наравно да је потребно значајно више", рекао је Вулин новинарима у Београду.

Извор: Танјуг/СРНА