latinica  ћирилица
30/09/2016 |  11:29 | Аутор: РТРС

Београдска мумија пред посјетиоцима у Народном музеју

Београдска мумија која је свој пут из Египта до српске престонице нашла преко Средоземног мора и Дунава, започела је "авантуру по свијету" као предмет на илегалном тржишту у вријеме сиромаштва у Египту, а данас је изложена у Народном музеју, а у оквиру Дана културне баштине.
Београдска мумија (фото:V. Danilov) - Фото: Novosti.rs
Београдска мумија (фото:V. Danilov)Фото: Novosti.rs

Београд је један од ријетких европских градова који се може похвалити овако ријетким културним добром, као што је староегипатска мумија, рекла је Ивана Минић, кустос Народног музеја у Београду.

У Старом Египту је био обичај да се мумифицирају важне личности у друштву, да би се тако сачувала њихова душа, а душа, како се тада вјеровало, не може да преживи без тијела.

Тако је и београдска мумија у стварном животу, од 350. до 300. године п.н.е. била свештеник по имену Нестим, а животни је вијек провео служећи у храму бога Мина, староегипатског бога плодности.

Његова душа је, према тамошњим вјеровањима, живјела у Египту све до 1.888. године, када је Павле Риђички, адвокат из Мокрина, пошао на пут око свијета и стигао до чувеног египатског музеја у Луксору и тамо купио мумију, појаснила је Минићева.

Било је то вријеме великог сиромаштва у Египту, па су његови становници илегално продавали своја културна добра, а Риђички је то искористио да би свом народу поклонио овај несвакидашњи поклон да, како је тада рекао "гледи и тако се подучава".

Београдску мумију посјетиоци ће моћи током октобра да виде у још само два термина.

Извор: Танјуг