latinica  ћирилица
30/09/2016 |  15:41 ⇒ 01/10/2016 | 08:15 | Аутор: РТРС

Уставни суд: НСРС није провела одлуку о Закону о празницима (ВИДЕО)

Уставни суд Босне и Херцеговине на данашњој сједници утврдио је да Народна скупштина Републике Српске није извршила Одлуку овог суда од 26. новембра 2015. године којом је оспорен 9.јануар као Дан Републике.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Сходно томе, суд је утрвдио да та одредба Закона о празницима Републике Српске престаје да важи наредног дана од дана објављивања рјешења у "Службеном гласнику Босне и Херцеговине",а ова одлука биће објављена и у Службеним гласницима Федереције БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта.

Ово рјешење како су најавили доставиће Тужилаштву Босне и Херцеговине.

У образложењу данашње одлуке Уставни суд је навео да активности Народне скупштине Републике Српске у протеклом периоду, нису имале за резултат мјере које би у довеле до усаглашавања члана 3.б) Закона о празницима Републике Српске са Уставом Босне и Херцеговине, како је то наложено у предметној одлуци Уставног суда.

Суд је поновио да Парламент Српске у свом захтјеву за преиспитивање није, доставио никакве нове чињенице које би могле утицати на другачије одлучивање у предметном случају.

Због тога је Уставни суд закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтјева за преиспитивање Одлуке којом је 9.јануар оспорен као Дан Републике Српске те је тај захтјев одбијен.