latinica  ћирилица
30/09/2016 |  16:14 | Аутор: РТРС

Ко ће добити Нобелову награду за књижевност?

Име овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност биће објављено 13. октобра, недјељу дана касније него претходних година, саопштио је Нобелов панел који додјељује ту престужну награду.
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk) -
Нобелова награда (Foto: wired.co.uk)

Датум објављивања добитника награде потврдио је члан Шведске краљевске академије Пер Вастберг.

Уобичајно је да се Нобелова награда за књижевност објављује у истој недјељи када и друге Нобелове награде, чије је објављивање заказано за сљедећу недјељу. Објављивање добитника награде за књижевност помјерено је за средину октобра због, како се наводи, обавеза Академије.

Одређивање каснијег датума може, усљед тајности процеса, да покрене спекулације о неслагањима у Академији, али Вастберг инсистира да то није случај.

На листи кандидата за Нобелову награду за књижевност има аутора који су више пута до сада били предложени, а најбоље се котира јапански књижевник Харуки Мураками.

Кандидати су и сиријски пјесник Адонис и кенијски аутор Нгуги ва Тионго, али и амерички аутори Дон Делило, Филип Рот и Џојс Керол Оутс.

Међу именима могућих добитника оводишње престижне награде за књижевност су и британски писац индијског поријекла Салман Ружди, чешки писац Милан Кундера који годинама живи у Француској и норвешки драматург Јон Фосе.

Извор: БЕТА