latinica  ћирилица
02/10/2016 |  08:07 | Аутор: РТРС

Шта је боље - вјежбање или дијета?

Већ деценијама је познато да до губитка килограма долази када је број калорија које унесемо мањи од оних које смо потрошили. Ипак, дејство оваквог поступка није исто код свих људи.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Заправо, ако се обрати пажња на резултате истраживања и статистичке податке, може се примијетити да овај рецепт није баш најефикасније рјешење за губљење тежине - многи људи морали би да вјежбају врло напорно из дана у дан прије него што примијете резултате свог рада.

Наравно, ни сама дијета није рјешење. Нема сумње да ће кориговањем исхране особа успјети да истопи масне наслаге, али индекс тјелесне масе ништа не говори о проценту различитих типова ткива (масно и мишићно), који разликује од особе до особе.

Такође, гладовањем се организму закидају преко потребни нутријенти, па се поставља питање колико је дуго могуће издржати режим исхране са смањеном количином калорија.

Умјесто да се изгладњујете или се претјерано физички исцрпљујете, најбоље би било да ова два фактора доведете у равнотежу, сматрају стручњаци.

Иако се сматра да је пола сата дневно физичких активности довољно, то није случај - најбоље би било да вјежбате по сат времена пет пута недјељно, при чему се мисли на кардио вежбе, а не на лагану шетњу.

Извор: Агенције