latinica  ћирилица
05/10/2016 |  11:14 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ проширило списак "осумњичених": Чланови Комисије за референдум позвани на саслушање

Тужилаштво БиХ упутило је данас члановима Комисије за референдум позив на саслушање и то у својству осумњичених.
Позив за испитивање осумњиченог - Фото: РТРС
Позив за испитивање осумњиченогФото: РТРС

Позив из ове правосудне институције БиХ данас је добио адвокат Милан Петковић који је био члан Комисије за спровођење референдума. Петковић је за РТРС рекао да ће се, као легалиста, одазвати позиву у којем је уочио низ нелогичности.

У Комисији, Срни је речено да је, осим Петковића, још један њихов члан добио позив Тужилаштва на саслушање у својству осумњиченог, али нису жељели да открију о којем члану је ријеч.

"Позив је протколисан 10. марта 2016. године, када Комисија за провођење референдума није ни била конституисана. Друга нелогичност је што ме позивају у својству осумњиченог, а у називу предмета није наведено 'Милорад Додик и други'," истакао је Петковић.

"Претпостављам да је разлог грешка у Тужилаштву. Претпостављам да су журили у овом предмету, па нису водили рачуна и о тим неким основним стварима, као што је датирање једног овако озбиљног дописа", навео је Петковић.

У вези с позивом, Петковић је оцијенио да ту апсолутно не може постојати никакво кривично дјело, а поготово дјело неизвршење судске одлуке, иако Тужилаштво има право да контролише законитост и штити законе и устав.

"Надам се да ће након проведене истраге донијети правилну одлуку, односно да овђе сигурно не постоје елементи кривичног дјела", поручио је Петковић.

Подсјећамо, у позиву се наводи да се Петковић, на саслушање 10. октобра, позива ради испитивања у предмету против Милорада Додика због "кривичног дјела неизвршење одлуке Уставног суда БиХ, Суда БиХ или Дома за људска права".

Извор: РТРС/Срна